Foto: Caters News/Scanpix/LETA
Ķīnas pilsētā Tjandziņā durvis pēc trīs gadus ilgas būvniecības durvis vērusi iespaidīga bibliotēka, kuras piecos stāvos un 34 tūkstošos kvadrātmetru iespējams satilpināt līdz pat 1,2 miljoniem grāmatu.

Kā vēsta ārvalstu mediji, Binhajas rajona bibliotēkas jeb "Acs" pirmajā stāvā atrodas lasīšanas zona, vidusstāvos izvietotas atpūtas zonas un biroju telpas, bet augšstāvā atrodas konferenču un sapulču telpas, kā arī datortelpas. Savukārt bibliotēkas centrā izbūvēta sfēriska auditorija, kas izskatās kā milzu acs.

Bibliotēku radījis nīderlandiešu arhitektūras birojs MVRDV sadarbībā ar Tjaņdziņas Urbānās plānošanas un dizaina institūtu (TUPDI). Milzīgie grāmatu plaukti, kas kā viļņi ieskauj bibliotēkas sienas un griestus, ir ne tikai mēbeles, uz kurām izvietotas grāmatas, bet kalpo arīdzan kā sēdvietas un ejas.

"Leņķi un izliekumi paredzēti, lai veicinātu telpas dažādos izmantošanas veidus, gluži tāpat kā lasīšana, pastaigāšanās, satikšanās un diskusijas," skaidro Vinijs Māss (Winy Maas), MVRDV līdzdibinātājs.

Tiesa, ne visos plauktos izvietotas īstas grāmatas – citos atrodas apdrukātas alumīnija plāksnes, kas tikai izskatās pēc grāmatām. Par to oktobrī atvērtā bibliotēka jau izpelnījusies kritiku, ka tā ir vairāk izrādīšanās, jo liela daļa bibliotēkas krājuma atrodas citās telpās.

Tomēr par spīti kritikai futūristiskais bibliotēkas ātrijs ir iespaidīgs dizaina piemērs, kas nedēļas nogalēs piesaista vidēji 15 tūkstošus apmeklētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!