Foto: LETA
Jau no sestdienas, 27. augusta, apmeklētājiem būs atvērta nule restaurētā Raiņa un Aspazijas vasarnīca Majoros, Jūrmalā. Dienu iepriekš medijiem un viesiem bija iespēja aplūkot gan atjaunoto koka arhitektūras pērli Pliekšāna ielā 5/7 un iepazīties ar no jauna veidoto muzeja ekspozīciju.

Raiņa un Aspazijas vasarnīca ir muzejs, kas veltīts divām izcilām personībām latviešu kultūrā. Vasarnīcu Majoros Rainis nopirka 1926. gada rudenī. No 1927. līdz 1929. gadam tā bija dzejnieku darba un vasaras atpūtas vieta. Rainis īpaši mīlēja jūras klātbūtni un novērtēja gan svaigo gaisu, gan klusumu un mieru. "Nekur nejūtos tik labi, kā še," atzinis dzejnieks.

Jaunā ekspozīcija, ko veidojuši muzeja speciālisti sadarbībā dizaina biroju H2E, saucas pavisam vienkārši "Es un Tu". Tā veltīta Raiņa un Aspazijas mīlestībai un daiļrades virsotnēm, ko atklāj viņu kopdzīves mezglpunkti un daiļrades process – nozīmīgākie darbi. Ekspozīcija aizsākas ar dzejnieku iepazīšanos, noslēdzas – ar Raiņa nāvi.

Atklāšanas pasākumā piedalījās kultūras ministre Dace Melbārde, Memoriālo muzeju apvienības direktore Rita Meinerte, Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētaja vietniece Rita Sproģe, kā arī VAS "Valsts nekustamie īpašumi" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols. Svinīgo pasākumu papildināja Jaunā Rīgas teātra aktieru Baibas Brokas un Ģirta Krūmiņa, kā arī mūziķa Shipsea uzstāšanās. Baiba Broka par Aspazijas lomu pērn saņēma "Spēlmaņu nakts" balvu kā gada labākā aktrise, savukārt Ģirts Krūmiņš JRT izrādē "Aspazija. Personīgi" atveido Raini. Shipsea ir šīs izrādes mūzikas autors.

Atgādinām, ka šis ir otrais no trim Raiņa un Aspazijas muzejiem, kas atjaunots Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta programmas LV04 "Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana" programmā. Apmeklētājiem jau durvis vērusi Raiņa bērnības māja Tadenavā, savukārt 11. septembrī, Raiņa 151. jubilejā, durvis vērs Raiņa un Aspazijas māja Rīgā, Baznīcas ielā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!