Foto: Reinis Oliņš
Ar koncertu Jelgavā, Pasta salā 7. jūlijā noslēdzies VIII Starptautiskais tautas deju festivāls "Sudmaliņas" Konkursa Grand Prix un naudas balvu 1000 eiro apmērā saņēmis Batumi kultūras nama Envera Habadzes vārdā nosauktais Valsts horeogrāfiskais ansamblis "Batumi" no Gruzijas. Šogad festivālā deju ansambļu konkurss notika pirmo reizi, to vērtēja starptautiska žūrija, portālu "Delfi" informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji.

Pirmo vietu konkursā ieguva Poznaņas Tehnoloģiju universitātes tautas deju ansamblis "Poligrodzienaie" no Polijas, otro – Ečmiadzinas klostera un AGBU (Vispasaules armēņu labdarības savienība) deju ansamblis "Amberd" no Armēnijas. Trešo vietu konkursā dalīja deju grupa "Mush" no Armēnijas un Talsu tautas nama deju kolektīvs "Talsu kurši" no Latvijas.

Foto: Reinis Oliņš

Stāsta stāsta žūrijas loceklis Petri Juhana Hoppu PhD, Tamperes universitātes Deju studiju profesors, Oulu Lietišķo zinātņu universitātes Kultūras un mākslas nodaļas vecākais lektors no Somijas: "Festivāla "Sudmaliņas" konkursa dalībnieku priekšnesumi bija ļoti atšķirīgi, rādot katras kultūras mantojuma bagātību un raksturu, taču vienlaikus vērtēt šos sniegumus bija diezgan grūti – visu dalībnieku mākslinieciskais līmenis un tehniskais izpildījums bija patiesi augsts. Nākotnē konkursā aicinu nodalīt dziļi tradīcijā sakņotus priekšnesumus un stilizācijas. Man, skatoties kādu priekšnesumu, pirmais vērtēšanas kritērijs ir sajūtas – tas, vai dejotāju sniegums spēj aizraut un aizkustināt. Ne vienmēr būtiskākais ir tieši tehniskais izpildījums, taču prieks, ka šajā festivālā piedalījās augstas kvalitātes deju grupas, kuras nelika vilties, vērtējot no visdažādākajiem aspektiem. Esmu pārliecināts, ka žūrijai izdevās izvēlēties labākos."

Starptautiskais tautas deju festivāls "Sudmaliņas" ir vērienīgākais festivāls skatuviskās dejas jomā Latvijā, kura mērķis ir pulcēt kopā Latvijas un dažādu pasaules valstu dejotājus, kas radoši pēta, iepazīst un pārmanto tautas dejas tradīcijas. Latvijas Nacionālais kultūras centrs festivālu "Sudmaliņas" organizē no 1992. gada. Nākamais festivāls "Sudmaliņas" Latvijā notiks 2019. gada vasarā, turpinot šajā gadā iesākto konkursa formātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!