Foto: Publicitātes foto

Latvijas uzņēmums "Dd studio" izveidojis telpas dizainu un pastāvīgo ekspozīciju rekonstruētajam Jaunavas torņa muzejam Azerbaidžānas Republikas galvaspilsētā Baku, informē uzņēmums. Tas veikts pēc galvaspilsētas vecpilsētas Ičerišeheras administrācijas pasūtījuma.

Jaunavas tornis ir Baku pazīstamākais simbols un vēstures piemineklis, kurš kopā ar visu vecpilsētu ir iekļauts UNESCO kultūrvēsturiskajā mantojumā. Jaunā ekspozīcija izvietota astoņās zālēs, kas katra veltīta savam torņa vēstures aspektam un noslēdzas ar skatu platformu uz torņa jumta, dodot iespēju salīdzināt vēsturisko Baku ar mūsdienu lielpilsētu.

Tornis pats par sevi ir augsta, robusta, neparastas formas akmens būve, kuras vecums tiek datēts amplitūdā no 3. gadu tūkstoša p.m.ē. līdz 12. gs. m. ē., kad tas tika izmantots pilsētas aizsardzībai. Gadsimtu gaitā tas iezīmējis vecpilsētas centru un, kā jau nozīmīga celtne, ir leģendām apvīts. Slavenākā no tām stāsta par jaunavu, kas nolec no torņa, lai tai nebūtu jāprec bagātais hans.

Pagājušā gadsimta 60. gados tornī tika izveidots muzejs. Savukārt no 2011. līdz 2013. gadam vēsturiskā celtne tika vērienīgi restaurēta, tostarp bijis nepieciešams no jauna izveidot muzeja ekspozīciju. Darbu pie projekta "Dd studio" uzsāka 2012. gada nogalē.

Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka Jaunavas tornis ir svarīgs ikvienam Azerbaidžānas iedzīvotājam, un ar tā izpēti nodarbojušies daudzi kultūrvēsturiskā mantojuma pētnieki. "Versijas par torņa pagātni un nozīmi var būt ļoti atšķirīgas un pat pretrunīgas. Tādēļ satura speciālistiem, veidojot kopējo muzeja stāstu, uzdevums bija atainot uzskatu un versiju daudzveidību, vienlaikus apvienojot to kopīgā stāstā."

Svarīgs bijis klienta uzstādījums – izveidot ekspozīciju, kurā apmeklētājs varētu atgriezties no jauna un arvien atklāt ko interesantu. "Veidojot muzeja ekspozīciju, mēs lielu darba daļu ieguldījām satura izpētē, jo tikai tā iespējams atrast vispiemērotāko veidu, kā parādīt muzeja rīcībā esošos materiālus apmeklētājam interesantā veidā. Tā kā materiālu apjoms ir bagātīgs, izvēlējāmies arī atbilstošus multimediju risinājumus, kas dod iespēju saglabāt lielu informācijas apjomu un vienlaikus to apmeklētājam izstāstīt saistoši," stāsta "Dd studio" direktors Dāvids Mitrēvics.

Ekspozīcijas izveidei piesaistīti dažādu jomu speciālisti, piemēram, scenogrāfs Reinis Dzudzilo, mākslinieki Kaspars Groševs un Darja Meļņikova, režisore Kristīne Kursiša, operatori Raivo Karro, Jānis Šēnbergs un Valdis Celmiņš, tēlniece Liene Mackus un vēl citi, kopā veidojot gandrīz 40 cilvēku lielu projekta komandu.

Projekta ietvaros "Dd studio" sadarbojās arī ar austriešu uzņēmumu "Studio Erich Pummer GmbH", kas veica torņa restaurāciju. Viņu zināšanas un atbalsts bijis nepieciešams, lai vēsturiskajā celtnē varētu realizēt Latvijas uzņēmuma ieceres. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!