Foto: Publicitātes foto
Jelgavas mākslinieku komanda – Kārlis Īle, Maija Puncule un Ainars Zingniks – pierādījuši, ka spēj būt pasaules labāko mākslinieku vidū, Latvijai un Jelgavai izcīnot godpilno otro vietu sniega skulptūru čempionātā, kas jau 22. reizi norisinājās Harbinas 31. Starptautiskā Ledus un sniega skulptūru festivāla ietvaros, portālam "Delfi" pavēstīja Jelgavas pilsētas pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Mamedova.

Ķīna turpina pārsteigt pasauli ar Harbinas festivālam raksturīgo vērienu – tūkstošiem cilvēku strādā pie pasaules lielāko sniega un ledus skulptūru un ēku veidošanas. Šo milzu brīnumu pakājē norisinās starptautiskais sniega skulptūru konkurss, kas izceļas ar īpašu kvalitāti un radošumu. Šogad konkursā piedalījās 33 komandas no dažādiem pasaules reģioniem, pārstāvot 15 valstis – Ķīnu, Japānu, Dienvidkoreju, Mongoliju, Indonēziju, Taizemi, Jaunzēlandi, Krieviju, Somiju, Franciju, Spāniju, Slovēniju, Šveici, Itāliju un Latviju.

Katra komanda četru cilvēku sastāvā no viena sapresēta sniega bloka, kura augstums ir četri metri, platums un dziļums ir trīs metri, četru dienu laikā veidoja vienu skulptūru pēc pašu brīvi izraudzītas tēmas un mākslinieciskās ieceres. Vienīgie ierobežojumi ir sniega dabīgās tehniskās īpašības un komandas radošo spēju lidojums.

Jelgavas mākslinieku komanda, pat startējot mazākumā, proti, trīs cilvēku sastāvā, spēja būt pasaules labāko mākslinieku topā. Latvieši veidoja skulptūru "Sniega sirds".

"Katrai dzīvībai, katrai dabas parādībai un notikumam, un pat sniegam ir sirds. Skulptūras centrā ir sniegpārsla, kura atrodas simboliska figuratīva tēla – Sniega Pārslas – krūtīs, esot par tās sirdi. Figūru ieskauj sniega sienas ar filigrānām ažūrām sniegpārslām. Skulptūrā vairākos mērogos un pakāpēs tiek attēlots viens elements, kurš savstarpēji papildinās. Tas vedina domāt par veseluma un detaļas vienotību, norādot, ka sirds nav tikai orgāns krūtīs, bet tā ir kaut kas, kas izstaro būtību," stāsta skulptūras idejas autors un komandas kapteinis Kārlis Īle.

Pēc veiksmīgās Ķīnas turnejas mākslinieki dosies tālāk uz diviem Kanādā notiekošajiem ledus skulptūru festivāliem un vēlāk uz "Sapporo" Sniega skulptūru festivālu Japānā, kur atgriezīs iepriekšējā gadā iegūto pirmās vietas trofeju – ceļojošo karogu. Šobrīd to līdz janvāra beigām var apskatīt Jelgavas Kultūras nama 2. stāva galerijā, kur ir iekārtota foto izstāde par Latvijas mākslinieku dalību "Sapporo" Sniega skulptūru festivālā 2016. gada februārī.

Savukārt no 10. līdz 12. februārim Jelgavā norisināsies vērienīgākais ziemas notikums Baltijā – 19. Starptautiskais Ledus skulptūru festivāls. Ledus mākslas darbus par festivāla tēmu "Karnevāls" veidos 32 profesionāli tēlnieki, taps ne tikai konkursa darbi, bet arī dažādi ledus mākslas objekti – ledus bārs, demo skulptūras un foto skulptūras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!