Foto: Zane Lāce, LNVM
Uz Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) ekspozīcijas un izstāžu zālēm Brīvības bulvārī 32 pārvietots Kurzemes un Zemgales hercogistes 48 lielgabalu fregates (17. gadsimta 50. gadi) modelis, kuru 1964. gadā pastāvīgās ekspozīcijas vajadzībām izgatavoja toreizējais muzeja zinātniskais līdzstrādnieks Arveds Gusars un mākslinieks Ernests Mangalis.

Kā portālu "Delfi" informē muzeja pārstāve Rudīte Meņģelsone, tas darināts no koka, materiālu imitācijai izmantots krāsojums. Atsevišķu detaļu saglabāšanai izmantots ģipsis un citi trausli materiāli, kas laika gaitā izrādījās nepiemēroti muzeja priekšmetu ilgstošai saglabāšanai. Modeļa augstums ir 1,5 metri, garums – 1,5 metri.

No 1964. līdz 1991. gadam fregates modelis bija pieejams apskatei muzeja pastāvīgajā ekspozīcijā Rīgas pilī un izraisīja lielu muzeja apmeklētāju – īpaši bērnu interesi.

Modelis tika izgatavots, balstoties uz 60. gados zinātniskajā literatūrā un vēstures avotu izpētes rezultātā iegūtajām ziņām par hercoga Jēkaba valdīšanas laikā (1642 – 1681) Ventspilī būvētajiem kuģiem un to uzbūvi. Tas darināts pēc Johana Štreka zīmējumos (17. gs. 50. gadi) attēlotās Ventspils kuģu būves darbnīcā būvētās fregates parauga.

2003. gadā pieredzējis speciālists Genādijs Koņevs veica kuģa modeļa precīzu rekonstrukciju atbilstoši vēsturiskās konstrukcijas prasībām un jaunākajiem zinātniskās izpētes rezultātā iegūtajiem datiem.

Kuģa makets būs atkal apskatāms Latvijas Nacionālā vēstures muzeja atjaunotajā ekspozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!