Foto: Caters News/Scanpix/LETA
Londonas mākslas entuziastu platforma "Rise Art" noalgojusi atzītu ķermeņa apgleznošanas mākslinieci Sāru Atvelu (Sarah Attwel), lai radītu piecu pasaulslavenu mākslinieku "dzīvās gleznas", tādējādi pievēršot uzmanību britu zemajai interesei par mākslu.

Starp izvēlētajiem darbiem, kuriem bija lemts pārtapt "dzīvajās gleznās", ir Edvarda Munka "Kliedziens", van Goga "Saulespuķes", Roja Lihtenšteina "Meitene ar matu lenti", kā Pikaso un Pīta Mondriāna stilistikā veidoti gleznojumi.

"Rise Art" veiktajā pētījumā, kurā aptaujāti divi tūkstoši iedzīvotāju, noskaidrojies, ka viens no sešiem britiem nekad nav bijis mākslas galerijā, raksta "Caters News". Savukārt vecuma grupā no 18 līdz 24 gadiem šis skaits ir vēl lielāks, proti, viens no pieciem.

Teju ceturtdaļa no aptaujātajiem nav spējuši nosaukt "Saulespuķu" autoru, 44% pētījuma dalībnieku uzskata mākslas pasauli par elitāru, savukārt viens no 10 aptaujātajiem atzīst, ka mākslas galerijas uzskata par biedējošām.

"Pētījums demonstrē, cik daudz britu jūtas "atdalīti" no mākslas, jo ilgstoši pastāv uzskats, ka mākslas pasaule ir vairāk elitāra "padarīšana"," atklāj Skots Filipss (Scott Phillips), "Rise Art" dibinātājs. "Mūsu mērķis ir ikvienam piedāvāt lielisku mākslu un padarīt neparasto mākslas pasauli pieejamāku."

"Dzīvās gleznas" ir viens no veidiem, kā "Art Rise" vēlas pievērst plašākas sabiedrības uzmanību. Akcijas laikā apgleznotie ķermeņi pārvietojās pa Londonas populārākajām vietām, tai skaitā vizinājās metro un šķērsoja Tūkstošgades tiltu.

Viena šādas "dzīvās gleznas" radīšana aizņēmusi vidēji 12 stundas.

"Esmu darbojusies neskaitāmos projektos, taču šis nudien bija viens no maniem lielākajiem izaicinājumiem," saka māksliniece Sāra Atvela. "Mēs smagi strādājām, lai būtu droši, ka šos lieliskos mākslas darbus atainojam, kā pienākas, un esam ar rezultātiem apmierināti. Es esmu uzaugusi mākslas ieskauta, tāpēc biju sajūsmā par iespēju sadarboties ar "Art Rise", lai radītu kaut ko tik pārdrošu, bet tai pat laikā pieejamu, un parādītu, ka lieliska māksla patiešām domāta ikvienam."

"Rise Art" ir interneta mākslas platforma, kas ne tikai piedāvā par pieejamām cenām iegādāties mākslas darbus, bet arīdzan izīrē. Potenciālie pircēji var "izmēģināt" mākslas darbus un pēcāk atdot atpakaļ, ja atskārtuši, ka tie tomēr neiederas interjerā vai neatbilst gaumei.

"Lai arī "Monu Lizu" internetā nenopirksi, mūsu kuratoru komanda strādā pie tā, lai atrastu mūsdienu Leonardo da Vinči un nākamo Lihtenšteinu," rezumē Filipss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!