Foto: DELFI

Jau pēc pāris dienām ar pastāvīgajām ekspozīcijām un izstādēm durvis vērs atjaunotais Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, kas apmeklētājiem bija slēgts kopš 2013. gada marta. Īsi pirms atvēršanas medijiem bija iespēja ielūkoties nu jau iekārtotajās muzeja telpās.

"Esam centušies, lai apsolītajā datumā – 4. maijā – muzejs tiktu atvērts. Šis laiks ir izvēlēts apzināti, tā ir ne tikai nozīmīga gadadiena, bet arī brīvdiena," klātesošajiem pauda Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Par to, ka muzejam nepieciešams paplašinājums un uzlabojumi jau 1929. gada Rīgas pilsētas domei rakstīja Vilhelms Purvītis. Arī 1938. gadā pilsētas valdes sēdē šis jautājums atkal skatīts. Tomēr muzeja paplašināšanas ideja pilnībā tikusi noraidīta. Toreiz ticis runāts par papildu izstāžu telpu būvi kaut kur citur. Tāpat runāts, ka nav nepieciešams eksponēt visus muzeja krājumā esošos mākslas darbus.

Ilgi gaidītās pārmaiņas Latvijas Nacionālajam mākslas muzejam nesis 21. gadsimts. No brīža, kad 2010. gadā izsludināts metu konkurss līdz brīdim, kad muzejs tiek atklāts apmeklētajiem, pagājuši seši gadi. Muzeja ēka nu ir piedzīvojusi pārbūvi un papildinājumu, un var sākt darbu.

Pagājušā gada decembrī piecas dienas nule ekspluatācijā nodotā ēka bija atvērta apmeklētajiem, taču vēl bez ekspozīcijām un izstādēm. Tad arī internetā klejoja joks, ka mākslai vajag telpu, bet vai telpai vajag mākslu? Toreiz vēl tukšo muzeja ēku piecu dienu laikā apmeklēja 125 tūkstoši cilvēku.

"Ceru, ka šī gada laikā šie 125 tūkstoši atnāks atkal apskatīties telpas ar jau piepildītām sienam," īsi pirms muzeja atvēršanas joko Māra Lāce.

Kā medijus informēja Rīgas vicemērs Andris Ameriks, lai atklāšanas svētki izdotos un kļūtu par valsts mēroga notikumu, no Rīgas Domes piešķirts papildu finansējums, bet 4. maijā, paredzot lielu iedzīvotāju interesi, aktivitātes notiks arī muzeja ārpusē, turklāt posmā pie LNMM galvenās ēkas būs slēgta K. Valdemāra iela.

Plašāk par atklāšanas programmu un svētku norisi šeit!

Foto: DELFI

Muzeja pastāvīga ekspozīcija atspoguļos Latvijas mākslas vēsturi 19. un 20. gadsimtā, senāko posmu novietojot ēkas augšstāvā. Virzoties uz leju, skatītājiem būs iespēja iepazīt Latvijas mākslas tendences un vēsturiskos periodus līdz pat 20. gadsimta 90. gadiem.

Jau ziņots, ka līdz ar muzeja ēkas atklāšanu tiks atklātas arī divas jaunas izstādes – Lielajā izstāžu zālē "Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība", savukārt ceturtā stāva izstāžu zālēs būs skatāma izcilā latviešu mākslinieka Borisa Bērziņa mantojuma kolekcijas darbu izstāde "Sudrabs/zelts".

Pirmajā atklāšanas dienā muzejs apmeklētājiem būs bez maksas.

Turpmāk LNMM galvenā ēka būs atvērta katru dienu, izņemot pirmdienas, savukārt piektdienās ekspozīcijas un izstādes būs atvērtas ilgāk. Muzejā darbosies kafejnīca, kas būs atvērta katru dienu neatkarīgi no muzeja un izstāžu darba laika. Tāpat trīs reizes nedēļā būs iespēja apmeklēt muzeja bibliotēku.

Līdz muzeja atklāšanu apmeklētājiem būs pieejama arī jauna mobilā aplikācija, ko varēs lejupielādēt vietnēs "GooglePlay" un "AppStore" latviešu, krievu un angļu valodā bez maksas, un tā kalpos kā interaktīvs gids ekspozīcijas un unikālās ēkas arhitektūras izzināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!