Foto: F64

Piedaloties Gidonam Krēmeram, Inesei Galantei, Rīgas vicemēram Andrim Amerikam un "Rīgas nami" valdes priekšsēdētājai Vinetai Verikai, papildināta kinoteātrī "Splendid Palace" esošā portretu galerija "Dzimuši Rīgā - Slaveni pasaulē".

Turpmāk blakus 16 izcilām sava laikmeta personībām kinoteātra slavas sienu rotās arī vijolnieces Baibas Skrides, dziedātāju Elīnas Garančas un Ineses Galantes, kā arī šarmantās akordeonistes Ksenijas Sidorovas portreti.

"Viņas visas ir Latvijas mākslinieces ar pasaules vārdu, un vienmēr būs mūsējās, lai arī tagad dzīvo Vācijā, Spānijā un Lielbritānijā", saka muzikoloģe, kultūras žurnāliste Inese Lūsiņa.

"Par spīti arvien pieaugošajam kosmopolītismam, par Skridi, Garanču, Galanti un Sidorovu pasaulē zina - viņas ir no Latvijas. No tās pašas, no kuras nākuši Maestro Mariss Jansons un Andris Nelsons, vijolnieks Gidons Krēmers un virkne citu spilgtu XX un XXI gadsimta pasaules mūzikas personību. Vēl vairāk: neparasti daudzo un spilgto mūzikas talantu dēļ, kuri radušies un izauguši iedzīvotāju skaita ziņā tik nelielajā Latvijā, mūsu zemi uzskata par īpašu fenomenu. To ir grūti izskaidrot, bet to nevar neievērot. Tāpat kā īpašo, dedzīgo māksliniecisko pašatdevi, mūzikas lasījumu dziļumu un dvēselisko smalkumu, kas Latvijas mūziķus atšķir no daudziem citiem", uzsver Lūsiņa.

Iecere izveidot simbolisku slavas sienu rīdziniekiem, kas ar savu personību un darbu iemantojuši plašu pasaules slavu un atzinību, "Rīgas nami" radās jau 2011.gadā, kad sadarbībā ar Latvijas Institūtu tapa portretu galerijas pirmā kārta.

Tajā iekļautas tādas izcilības kā ķīmiķis Vilhelms Ostvalds, inženieris Frīdrihs Canders, kinorežisors Sergejs Eizenšteins, tēlniece Vera Muhina, filozofs Jesaja Berlins, šahists Mihails Tāls, hokejists Kārlis Skrastiņš, baletmeistars Mihails Barišņikovs, komponists Raimonds Pauls un citi. Visus lielformāta portretus papildina interaktīvi monitori, kur latviešu, krievu un angļu valodās var iepazīties ar šo cilvēku biogrāfiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!