Foto: F64

Carnikavas kapsētā sestdien atklāta Ojāra Vācieša piemiņas vieta, kur atdusas arī dzejnieka dzīvesbiedre Ludmila Azarova.

Pulcējoties dzejnieku radiniekiem un talanta cienītājiem, emocionālajā atklāšanas pasākumā Vācieša dzeju lasīja jaunais aktieris Jānis Kronis, uzstājās Latvijas Radio kora un vokālists Jānis Strazdiņš, kā arī pianists Valdis Zilveris.

Kapsētā ar Carnikavas novada pašvaldības, valsts un ziedotāju finansiālu atbalstu ir īstenota arhitektes Ingūnas Rībenas iecere. Tās pamatā ir Vācieša dzejoļu krājuma "Zibens pareizrakstība" poētika, un piemineklī dzejnieka portrets ir atveidots zibens šķērsgriezumā, savukārt Azarovas kapavieta attēlota kā balta lode, simbolizējot saulesgaismu un līdzsvaru.

Iecere piemineklī atveidota gan vertikālā, gan horizontālā plaknē, un arī zāle ir daļa no tā. Vācieša portreta maketu veidoja tēlnieks Gļebs Panteļejevs, bet tā izkalšanu granītā veica Guntis Pandars.

Piemiņas vietas izveides kopējās izmaksas ir 184 461 eiro, no kuriem pašvaldības finansējums ir 107 245,73 eiro, valsts finansējums - 74 147 eiro, bet ziedotāju atbalsts - 3068 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!