Foto: LETA
Ar pasākumu "Senās klēts godi", gājienu tautas tērpos un svinībām Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB), 26. augustā nosvinēta tautas tērpu centra "Senā klēts" 25 gadu jubileja.

"Senā klēts" savā jubilejā aicināja saglabāt tradīcijas un godos tērpties tautas tērpā. Gājiena dalībnieki būs tērpušies mantotos, pašu sarūpētos vai "Senajā klētī" darinātos tautas tērpos, lai parādītu latviešu tautas tērpu daudzveidību un krāšņumu.

Pamanāmākā svētku aktivitāte – gājiens – veca pāri Daugavai pa Akmens tiltu uz Gaismas pili, kur gājiena dalībniekus sagaidīja goda vārti un tautastērpu cera dibinātāja Maruta Grasmane. Vēlāk svinības turpinājās LNB Ziedoņa zālē, kur klātesošos uzrunāja kultūras ministre Dace Melbārde, Eiropas parlamenta deputāte Sandra Kalniete un arhitekts Jānis Dripe. Ar video sveiciena starpniecību klātesošos sveica arī bijusī valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

25 gadu laikā tautas tērpu centrs "Senā klēts" ir uzkrājis lielu pieredzi latviešu tautas tērpu darināšanā, ir paveicis apjomīgu darbu tautas tērpa izpētē un popularizēšanā, kā arī Latvijas tēla veidošanā ārpus valsts robežām. Daudzu gadu garumā, apzinot kultūrvēsturisko mantojumu, pētot tautas tērpus un atdarinot tos, "Senā klēts" ir izveidojusi vairāk nekā 70 latviešu tautas tērpu kolekciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!