Foto: Publicitātes foto

14. septembrī plkst. 19 Latvijas Nacionālajā teātrī Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmas "TÊTE-À-TÊTE 2015" ietvaros notika vērienīga autentisku japāņu kimono performance "Maģiskais kimono". Autentiskos kimono izrādīja 85 Japānas kimono asociācijas biedri, kas Latvijā viesojās pēc īpaša spēlfilmas "Maģiskais kimono" veidotāju ielūguma.

Kā portālu "Delfi" informē pasākuma rīkotāji, unikālās autentisku kimono performances laikā Latvijas skatītāji iepazina gan daudzveidīgus mūsdienu kimono, kas atbilst dažādiem gadalaikiem, dzīves norisēm un īpašiem notikumiem, gan senos Heianas laikmeta augstmaņu tērpus un krāšņus vēsturiskus kimono, kas izgatavoti līdz pat mūsu dienām pārmantojot īpašo krāsošanas tehniku. Labs kimono ir arī dārgs – gan audums, gan tā izgreznošana (nereti ar zelta vai sudraba diegiem) ir tikai roku darbs. Parādes kimono arī mūsdienās darina tikai sava aroda meistari, kuru veikumu var dēvēt par mākslas darbu.

Vēsturiskos kimono rūpīgi glabā gan muzejos, gan tos nodod no paaudzes paaudzē kā ģimenes mantojumu. Japāņu autentiskajam kimono piemīt maģisks šarms, elegance, kas izkopta gadsimtiemi. Kimono noslēpumaini savijas mīlestības un skaistuma filosofija, stingra etiķete un meistarība. Īpašais griezumus, rūpīgas detaļas un to lietošanas likumsakarības dabiski maina nēsātāja uzvedību: kustības kļūst harmoniskas, nesteidzīgas un cēlas. Kimono prasa īpašas zināšanas un prasmes gan to ģērbjot, gan nēsājot, vēsta pasākuma rīkotāju pārstāvji.

Performances fragmentus iekļaus režisora Māra Martinsona topošajā filmā "Maģiskais kimono" - pirmajā Latvijas – Japānas kopražojuma spēlfilmā.

Līdz 30. oktobrim Borisa un Ināras Teterevu mākslas programmas "TÊTE-À-TÊTE 2015" ietvaros notiks jauni vērienīgi mākslas notikumi, kas iezīmēs sākumceļu uz topošo Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeju un vienlaicīgi piedāvās skatītājiem spilgtus mūsdienu kultūras notikumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!