Foto: DELFI
Ar svinīgām amatpersonu runām un sarkanās lentas griešanu pēc trīs gadu pārtraukuma durvis apmeklētājiem atkal vērusi Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka.

Uz publisko ceremoniju bija pulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku. Kā novēroja portāls "Delfi", pamatīga rinda pie muzeja veidojās jau vismaz stundu pirms oficiālās atklāšanas plkst. 10.00. Pēc simboliskās lentes pārgriešanas un durvju atvēršanas, interesentu skaits turpina pieaugt un muzejā iekļūt gribētāju rinda stiepjas līdz pat Mākslas akadēmijai.

"Šī ir ilgi gaidīta dāvana šajā īpašajā dienā – 4. maijā. Mēs esam atguvuši valsts nozīmes arhitektūras pieminekli, kas pirmo reizi durvis vēra 1905. gadā. Arhitekta Vilhelma Neimaņa darbs atkal atspīd mūsu bulvāru lokā," klātesošos uzrunāja kultūras ministre Dace Melbārde (NA).

"Muzeja darbinieki iegūs kvalitatīvas darba telpas un iespēju piedāvāt daudzveidīgu muzeja pakalpojumu. Savukārt apmeklētajiem būs iespēja baudīt – kāds atradīs radošu vietu, kur satikties, kādam muzejs kalpos kā miera osta, kur risināt dialogu ar kādu mākslas darbu.

Muzejs ir vislielākais ieguvums māksliniekiem – viņi ir atguvuši mājas. Tā būs iespēja sakārtotā vidē satikt savu skatītāju."

Ministre šo notikumu sauc par nacionālā kultūras simbola atdzimšana. "Mēs esam eiropeiska valsts ar nobriedušu attieksmi pret kultūru. Šīs ēkas atklāšana apliecina, ka savu nākotni balstām uz fundamentālām vērtībām."

Atklāšanas goda viešņa bija arī gleznotāja Džemma Skulme, kura savas sajūtas atklāšanas dienā salīdzināja ar Jaņa Rozentāla gleznu "Gavilējošie bērni". "Šī ir mūsu laimes diena. Esam pateicīgi muzejniekiem, celtniekiem, valstij, valdībai un Latvijai, ka šī diena ir tik gavilējoša," sacīja māksliniece.

Foto: DELFI

Goda viesu vidū bija arī Latvijas Republikas Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), Lietuvas Republikas kultūras ministrs Šarūnas Birutis (Šarūnas Birutis) un Rīgas pilsētas galva Nils Ušakovs (S). Atklāšanu vadīja LNMM direktore Māra Lāce.

Lietuviešu arhitektam Vītautam Biekšam (Vytautas Biekša), kā arī goda viesiem tika pasniegts īpašs suvenīrs – izgatavots no 110 gadus vecā, oriģinālā muzeja logu stikla.

Jau ziņots, ka 4. maijā ieeja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenajā ēkā ir bez maksas. Muzejs strādā no plkst. 10.00 līdz 18.00, ieeja muzejā līdz plkst.17.30.

Muzejā apmeklētājus sagaidīs jauna pastāvīgā ekspozīcija "Latvijas māksla. 19.–20. gadsimts" (vēsturiskās ēkas 2. un 3. stāvā), kā arī divas atklāšanas izstādes, veltītas izciliem Latvijas māksliniekiem: "Miervaldis Polis. Ilūzija kā īstenība" (Lielajā izstāžu zālē jaunajā apakšzemes piebūvē) un "Boriss Bērziņš (1930–2002). Sudrabs / zelts" (vēsturiskās ēkas 4. stāva izstāžu zālēs).

Foto: DELFI

Skatītāju ērtībām tiks piedāvātas mūsdienīgas ekspozīciju interpretācijas un izziņas iespējas, bezvadu interneta pieslēgums, atpūtas zonas pastāvīgajās ekspozīcijās, kafejnīca un suvenīru veikals. Tagad muzejs ir pilnībā pieejams arī ģimenēm ar bērnu ratiņiem un apmeklētājiem ratiņkrēslos.

Svētki uz K. Valdemāra ielas, kā arī parka pusē turpināsies līdz vakaram – līdz plkst. 19.45. Notiks muzikāli priekšnesumi, performances, radošās darbnīcas un citas aktivitātes. Līdz ar māksliniecisko programmu pasākuma apmeklētāji visas dienas garumā varēs nesteidzoties baudīt svētku atmosfēru ar uzkodām un dzērieniem uz ielas ierīkotajās baltajās "pop-up" kafejnīcās. Jau ziņots, ka pie Latvijas Mākslas akadēmijas darbosies Baltā galdauta svētku piknika zona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!