Foto: F64
Pirms nedēļas ar greznām svinībām par godu piecdesmit gadus ilgušo pils restaurācijas darbu noslēgumam tika aizvadīta arī varenās ēkas 278. dzimšanas diena. Šobrīd apmeklētājiem ir pilnībā pieejama atjaunotā pils, tās parks, kā arī vairākas izstādes.

Tieši pirms piecdesmit gadiem domubiedri Laimonis Liepa, Imants Lancmanis un Mārcis Leopolds Kļaviņš pauda vēlmi saglabāt karos cietušo pili un ierīkot tajā muzeju.

Bauskas muzeja toreizējā direktora Liepas enerģija un Kultūras ministrijas atbalsts pakāpeniski ļāva pārvarēt noraidošo attieksmi pret šo arhitektūras pieminekli, lai virzītu uz priekšu tobrīd šķietami utopisko projektu - Kurzemes hercoga Ernsta Johana vasaras rezidenci atjaunot 18.gadsimta izskatā, radot hercoga laika cienīgu interjeru iekārtu.

„1972.gadā filiāle pārtapa patstāvīgā Rundāles pils muzejā, un uzdevums bija ne tikai atjaunot pils ansambli, bet arī veidot Latvijas baznīcu un muižu mākslas kolekcijas un nodarboties ar šī Latvijas mākslas vēstures senākā perioda izpēti.

1981.gadā apmeklētājiem atvērta Baltā zāle. Darbi netika pārtraukti arī pēc restaurācijas finansēšanas izbeigšanās 1992.gadā; kaut lēnākā tempā, tomēr gandrīz katru gadu apmeklētājiem tika atvērta jauna telpa. Pēdējo gadu straujā attīstība bija iespējama tikai ar sponsoru un mecenātu Borisa un Ināras Teterevu fonda palīdzībai," stāsta Lancmanis.

No 25. maija apmeklētājiem līdz ar pilnībā restaurēto pili šobrīd iespējams apskatīt arī divas jaunas izstādes - Kurzemes hercogu bibliotēkas izstādi un Grāfa Teodora Mēdema dāvinājumu izstādi

Ketleru dzimtas Kurzemes hercogu bibliotēka "Ex Bibliotheca Ducis Curlandiae"

Izstādē būs apskatāmas 44 grāmatas, kas izdotas laikposmā no 15. līdz 17. gadsimtam, kā arī iespieddarbi un dokumenti no LNB, Latvijas Nacionālā arhīva, Latvijas Valsts vēstures arhīva, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja un Rundāles pils muzeja krājumiem.

Grāmatas ir Somijas Nacionālās bibliotēkas krājuma daļa un Latvijā būs redzamas tikai līdz 31.augustam.

Grāfa Teodora Mēdema dāvinājumu izstāde

2013. gadā grāfs Teodors Mēdems Rundāles pils muzejam dāvināja dzimtas relikvijas, ko viņa vectēvs grāfs Teodors Mēdems Pirmā pasaules kara beigās no viņam piederošās Stukmaņu un Vecauces pils bija aizvedis uz Vāciju un tālāk uz Franciju.

Dāvinājuma centrā ir Kurzemes hercogienes Dorotejas porcelāna kosmētikas servīze no 22 priekšmetiem, kas darināta Karaliskajā porcelāna manufaktūrā Berlīnē ap 1784. gadu. Dāvinājums izstādīts kopā ar Kurzemes hercogienes Dorotejas portretiem un dažiem memoriāliem priekšmetiem no Rundāles pils muzeja kolekcijas, to papildina arī foto no hercogienes portretiem ārzemju kolekcijās.

Grāmatas no Žanno Mēdemam piederējušās Elejas pils dāvinājusi baroniete Gerharda fon Hoiningena-Hīne, dzim. grāfiene Mēdema.

"Mēdemu kolekcijas savas nozīmības ziņā stāv tūlīt aiz Kurzemes hercoga Pētera mākslas darbu krājumiem un pieder izcilākajam, kas jebkad atradies Latvijas teritorijā. Mēs ļoti augsti vērtējam grāfa Mēdema atbalstu pils ekspozīcijas veidošanā un tik īpašu priekšmetu dāvināšanā," par jauno izstādi stāsta Lancmanis.

Foto no restaurācijas gaitas un atjaunotās pils atklāšanas svinībām:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!