Foto: LNVM

802 fotonegatīvi no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) krājuma nominēti UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajam reģistram, informē muzeja pārstāve Rudīte Menģelsone.

UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālais reģistrs papildināts ar jaunu nomināciju - "Tradicionālo prasmju un dzīvesveida dokumentēšana Pieminekļu valdes 1924.-1931.gada ekspedīciju fotonegatīvos".

Tie ir 802 fotonegatīvi no LNVM Vēstures departamenta Fotonegatīvu krājuma. Uzņēmumi izdarīti Izglītības ministrijas Pieminekļu valdes organizēto etnogrāfisko ekspedīciju laikā no 1924.-1931.gadam.

Tā ir vienīgā autentiskā fotonegatīvu kolekcija, kas atspoguļo mērķtiecīgi un objektīvi veidotu vizuālu liecību dokumentāciju par latviešu tradicionālo dzīvesveidu 20.gadsimta sākumā, īpaši fiksējot Latvijas valstij vēsturiski izšķirošu laiku Agrārās reformas realizācijas periodā.

Fotonegatīvu kolekcija ir neaizstājams vizuāls izziņas avots ar nozīmīgu lomu Latvijas vēstures izpratnes veicināšanā, jo daudzas liecības, kas raksturo tradicionālo dzīvesveidu 20.gadsimtā, līdz mūsdienām nav saglabājušās.

Kā ziņots, no 2.decembra līdz 7.decembrim Baku, Azerbaidžānā, notiks UNESCO Starpvaldību komitejas nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanai 8.sesija, kurā lems par nemateriālā kultūras mantojuma sarakstu papildināšanu, aģentūru LETA informēja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas konsultante Liene Krīvena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!