Foto: AFP/Scanpix
Franču mākslinieks Abrahams Ponševāls (Abraham Poincheval) trešdien, 29. martā, sācis savdabīgu mākslas performanci, paziņojot, ka dažu nedēļu laikā viņš "izperēs vistu olas, izmantojot tikai sava ķermeņa siltumu", vēsta ziņu aģentūra AFP.

Tikmēr žurnāls "Time", atsaucoties uz zinātniekiem, raksta, ka Ponševāla iecere izgāzīšoties, un vistu embriji olās ies bojā.

Mākslinieks performancē "Egg" ("Ola") plāno sēdēt virs vairākām olām, kamēr no tām izšķilsies cāļi. Paredzēts, ka performance ilgst vairākas nedēļas, kuru laikā Ponševāls gandrīz visu laiku pavada sēžot, ieturot pusstundu ilgu pauzi vien reizi diennaktī.

Parīzes laikmetīgās mākslas centrs "Palais de Tokyo", kurā performance norisinās, izplatījis ziņojumu, atklājot, ka mākslinieks vēlas "pacelt jautājumu par metamorfozi un dzimumu".

Foto: Reuters/Scanpix

Savukārt putnkopības nozares pārstāvis, profesors R. Maikls Halets (R. Michael Hulet) no Pensilvānijas Valsts universitātes žurnālam "Time" pastāstījis, ka mākslinieks visdrīzāk nolēmis cālēnus bojāejai, jo cilvēka izdalītais siltums nav pietiekami liels, salīdzinot ar vistas radīto temperatūru. "Cilvēkiem ir zemāka ķermeņa temperatūra nekā vistām, un olās, kas tiek inkubētas zemās temperatūras, cālēni parasti vai nu neattīstās, vai nomirst," teicis Halets.

Ponševāls bieži saukts par Francijas pārgalvīgāko mākslinieku. Nesenas performances laikā viņš pavadījis astoņas dienas, aprakts zem akmens, citā performancē – Ponševāls nedēļu uzturējies lāča mirstīgajās atliekās, pārtiekot vienīgi no tārpiem un kukaiņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!