Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Austriešu gleznotāja Gustava Klimta zīmējums, kas pazuda no muzeja Austrijā, uziets nesen mirušas sekretāres skapī. Sieviete, kura piesavinājās un noslēpa mākslas darbu, atstājusi pēcnāves vēstuli, kurā aprakstīta zīmējuma atrašanās vieta un lūgts atdot to īpašniekiem pēc viņas nāves, ziņo ārvalstu mediji.

Zīmējums "Divas guļošas figūras" ("Zwei Liegende") tika paņemts no laikmetīgās mākslas muzeja "Lentos" Lincā. Tas ir viens no četriem Gustava Klimta un Egona Šīles darbiem, kuri bija iemesls tiesas prāvai starp pilsētu un mākslinieces un kolekcionāres Olgas Jēgeres mantiniekiem.

Jēgere četrus abu mākslinieku darbus 1951. gadā aizdeva muzejam. Pēc viņas nāves 2006. gadā Jēgeres mantinieki muzejam prasīja darbus atdot, taču tie nebija atrodami. 2017. gadā Austrijas Augstākā tiesa lēma, ka muzejam jāsamaksā 8,2 miljonu eiro kompensācija, tostarp 100 tūkstoši eiro par Klimta zīmējumu.

Trīs Egona Šīles darbi – eļļas glezna, akvarelis un zīmējums – vēl aizvien ir pazuduši. Kā medijiem atklāj pilsētas varasiestādes, "nav nopietnu pazīmju", ka darbi atradušies pie mirušās sekretāres.

Atrastais zīmējums tiks iekļauts vienā no vairākiem desmitiem izstāžu, kas no marta līdz maijam notiks par godu Klimta un Šīles simtgadēm. Pēc tam mākslas darbs tiks atdots Jēgeres pēctečiem – ar nosacījumu, ka viņi atmaksās atpakaļ 100 tūkstošu eiro kompensāciju.

Austrijas policija apgalvo, ka atsāks pārējo trīs pazudušo Šīles darbu meklēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!