Foto: Publicitātes attēli

Sākot ar piektdienu, 11. jūliju, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) Rīgā, Mūkusalas ielā 3 sadarbībā ar Ravennas pilsētas domi un Itālijas vēstniecību Latvijā būs aplūkojama vērienīga vēsturisko Ravennas mozaīku izstāde. Tā norisināsies Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros un to iepriekšējā dienā atklās LNB direktors Andris Vilks un Itālijas vēstnieks Latvijā Džovanni Polici. Šo agrīnās kristietības laika mozaīku darbu izcilo māksliniecisko vērtību papildina to sniegtās vēsturiskās liecības par reliģiju, valstisko iekārtu un cilvēkiem Eiropas kultūras vēstures ļoti nozīmīgā periodā.

Kā portālu "Delfi" informē LNB runasvīrs Augusts Zilberts, dienu iepriekš – 10. jūlijā plkst. 14 LNB sadarbībā ar uzņēmumu "Kerama Marazzi" aicina ikvienu interesentu uz sarunu "Ravennas vēsturiskās mozaīkas un mūsdienu mozaīku māksla" ar prof. Mariju Ritu Bentini (Itālija), Dr.art Elitu Grosmani, Dr.art Silviju Grosu un Latvijas Mākslas akadēmijas rektoru, prof. Alekseju Naumovu Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, Mūkusalas ielā 3.

Mozaīku māksla savu vērienīgāko uzplaukumu sasniedza tieši Ravennā. Pirms 1500 gadiem tā bija Rietumromas impērijas galvaspilsēta, pēc tam Austrumgotu valdnieka Teodorika un Bizantijas impērijas sastāvdaļa Eiropā. Katrs no šiem spožajiem laikmetiem dāvāja Ravennai lielu skaitu ar mozaīkām dekorētu sakrālo būvju. Ravennai pieder vispasaules nozīmes 5. un 6. gadsimta mozaīku krājums, kura mākslinieciskā kvalitāte un ikonogrāfiskā nozīme ir īpaši izceļama arī citu senatnes pilsētu kontekstā. 1997. gadā UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā tika iekļautas septiņas Ravennas vēsturiskās celtnes un to mozaīkas.

20. gadsimta 50. gadu sākumā Mākslas akadēmijas mozaīku meistari, sekojot kompleksai, ļoti stingri nosacītai metodei, izveidoja seno mozaīku oriģinālam pietuvinātu reprodukciju kolekciju, kura kopš pirmās izstādes Parīzē 1951. gadā apceļojusi visu pasauli. Šogad 36 kolekcijas darbi ir skatāmi Rīgā, ļaujot apbrīnot katru detaļu tuvplānā, kas nav iespējams, skatoties oriģinālus Gallas Placidijas mauzolejā, Sv. Vitālija un Jaunās Sv. Apollinārija bazilikās, Neona baptistērijā un arhibīskapa kapelā Ravennā.

Līdz ar vēsturiskajām Ravennas mozaīkām Rīgā būs apskatāmi dažādu valstu mākslinieku mūsdienu mozaīkas mākslas darbi "Bibliomosaico". Šīs izstādes eksponāti būs apskatāmi LNB lasītavu brīvpieejas plauktos starp grāmatām no mezonīna līdz 6. stāvam. Izstāde "Bibliomosaico", kuras kuratore ir mozaīku speciāliste Rosetta Berardi, izveidota starptautiskā mozaīku festivāla "Ravenna Mosaico" ietvaros. Tās mērķis ir apvienot mozaīku mākslu ar konceptu "grāmata". Bibliotēkas plauktos būs aplūkojami 34 "Bibliomosaico" darbi.

Abas ekspozīcijas būs skatāmas no 11. jūlija līdz 30. augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!