Foto: LETA
7. janvārī, plkst. 16:00 LNB Audiovizuālajā lasītavā (4. stāvā) tiks atklāts teātra un kino kritiķa Normunda Naumaņa (1962 – 2014) personīgās bibliotēkas grāmatplaukts, ziņo LNB pārstāvji.

"Privātbibliotēku veido vairāki tūkstoši materiālu vienību – teātra zinātnes grāmatas, režisoru un aktieru apceres un biogrāfijas, grāmatas par vizuālo mākslu, arhitektūru, mūziku, Latvijas un ārzemju teātra izrāžu programmas, mākslu un stila žurnāli.

Grāmatplauktā pieejams arī Naumaņa diplomdarbs, viņa tulkotās lugas, kā arī kritiķa paša sarakstītās grāmatas: laikrakstā "Diena" vairāk nekā desmit gadu garumā publicēto eseju apkopojums krājumā "Kultūrnieze" (2009), kopā ar kinokritiķi un teorētiķi Ditu Rietumu sarakstītās "Personības. Parādības. Personīgi" (2009) par nozīmīgām kinokultūras parādībām, "365 Dienas filmas" (2005) un tās papildinātā un atjaunotā versija "500 visu laiku filmas" (2015), kā arī Naumaņa sastādītā "Hermanis Naumanis. Latviešu stāsti" (2006), kurā apkopoti Jaunā Rīgas teātra aktieru stāsti no izrādes " Latviešu stāsti" un latviešu rakstnieku sacerējumi," stāsta idejas autori.

Pēc grāmatplaukta atklāšanas notiks diskusija "Cik dzīva ir Naumaņa "kultūrnieze"? Kritikas loma un ietekme". Tajā piedalīsies Naumaņa vārdā nosauktās "Gada balvas kritikā" nominanti – literatūras kritiķe Anda Baklāne, laikraksta "Diena" kultūras žurnālists Jegors Jerohomovičs, muzikoloģe Inese Lūsiņa, kultūras žurnāliste Santa Remere, teātra kritiķe Edīte Tišheizere, mākslas kritiķis Vilnis Vējš. Sarunu vadīs Zigfrīds Muktupāvels un Ingvilda Strautmane.

Pirmoreiz Normunda Naumaņa vārdā nosauktā "Gada balva kritikā" tiks pasniegta 11. janvārī Jaunajā Rīgas teātrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!