Foto: F64
Gētes instītūtā Torņa ielā 1 (ieeja no Klostera ielas aiz Saeimas ēkas) 27. janvārī plkst. 18.00 notiks "Rīga 2014 diskutēka nr. 1" - sarunu ar Marseļas – Eiropas kultūras galvaspilsētas 2013 māksliniecisko vadītāju Dr. Ulrihu Fuksu, portālam "Delfi" pavēstīja programmas koordinatore Aiva Rozenberga.

"Rīga 2014 diskutēka" ir jauns pasākumu cikls, kas brīvu sarunu un prezentāciju formā turpmāk ik mēnesi iepazīstinās ar Rīgas gatavošanos Eiropas kultūras galvaspilsētas gadam. "Rīga 2014 diskutēka" ir iecerēta kā platforma, kur satikties visām iesaistītajām pusēm – kultūras dzīves organizatoriem, politiķiem, uzņēmējiem, māksliniekiem, Rīgas iedzīvotājiem un viesiem.

Pirmajā diskusijā piedalīsies Latvijas Nacionālās operas direktors Andrejs Žagars, radošās grupas Orbita dalībnieks, dzejnieks Artūrs Punte un Eiropas kultūras galvaspilsētas direkcijas vadītāja Diāna Čivle. Pasākumu vadīs kuratore Anda Kļaviņa.

Ko pilsētai nozīmē Eiropas kultūras galvaspilsētas statuss? Kādi ir izaicinājumi un ieguvumi pilsētai, iedzīvotājiem, tūristiem? Kādēļ dažas Eiropas kultūras galvaspilsētas ir veiksmes, bet citas – neizdomšanās stāsti? Kāds ir lielākais ieguvums, ja viss izdodas, kāds – potenciālais kaitējums, ja ieceres neīstenojas kā plānots?

Dr. Ulrihs Fukss ir Eiropas kultūras galvaspilsētu Lincas (2009) un Marseļas (2013) mākslinieciskais direktors, viņš piedalījies arī Brēmenes pieteikuma sagatavošanai. Savā prezentācijā Rīgā viņš runās arī par citām pēdējo gadu kultūras galvaspilsētām Stambulu, Eseni/ Rūru un Pēču.

Eiropas Kultūras galvaspilsēta (EKG) – tā ir iespēja divām Eiropas pilsētām veselu gadu demonstrēt pārējai Eiropai savu kultūras dzīvi un eiropeiskās vērtības. Pirmo reizi EKG statuss tika piešķirts Atēnām 1985.gadā. EKG izvēles kritērijs ir kandidātpilsētu piedāvātās programmas, kurās jāiekļauj pilsētas ilgtermiņa kultūras, ekonomisko un sociālo attīstību veicinošas aktivitātes.

Rīga 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētas godu ieguva ar programmu "Force Majeure". Atsaucoties uz jurisprudencē lietoto terminu "force majeure" jeb nepārvarama vara "Rīga 2014" kultūru uzsver kā pozitīvu pārmaiņu spēku. Programma ietver sešas force majeure šķautnes: Okeāna alkas, Brīvības iela, Izdzīvošanas komplekts, Ceļu kartes, Dzintara ādere, Rīgas karnevāls.

"Rīga 2014" pasākumi ir orientēti uz lielāku iedzīvotāju iesaisti sabiedriskos un kultūras procesos un norisēs un vienlaikus – uz dažādu pakalpojumu sektoru apgrozījuma un tūrisma attīstību. Gatavojoties 2014. gadam, tiek pilnveidota Rīgas kultūras infrastruktūru un labiekārtot pilsētas publiskā telpa, "Rīga 2014" ir arī mēģinājums uzlabot starptautisko iespaidu par valsti pēc pārdzīvotās krīzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!