Foto: Publicitātes foto
Šīs dienas Kuldīgas novadā pagājušas pašā ķoniņu zīmē. 18. februārī Mākslas namā notika Agra Dzeņa grāmatas "Kuršu ķoniņi un citi lēņavīri Rietumlatvijā" atvēršanas svētki un Kuldīgas novada muzejā aktīvi tiek strādāts pie ekspozīcijas, kas veltīta divām unikālām kultūrtelpām - ķoniņiem un suitiem. Dienu pēc grāmatas atvēršanas svētkiem, muzejā viesojās kuršu ķoniņu pēcteces Līga Brence un viņas meita Gunta Megne – Sirmā. Līgas māte Otīlija Salmgieze dzimusi 1920. gadā, Pliķuciemā, Ādama un Kates Tontegodes ģimenē, portālu "Delfi" informē Kuldīgas novada muzeja pārstāvji.

Otīlija daudziem kuldīdzniekiem ir pazīstama kā čakla rokdarbnieca, kas ikvienu brīvu brīdi pavadīja stellēs, aužot dažādus darbus. Viņa vairākkārt darinājusi tautastērpus pati sev, kā arī meitai un mazmeitai - attēlā redzami 1937. gadā un 2000. gadā darinātie Kuldīgas brunči, kas tagad nodoti Kuldīgas muzeja krājumā.

Dāvinājumā saņemti arī Otīlijas austie dvieļi, grīdas sega un citassadzīves lietas, kas kalpos kā lielisks papildinājums koniņu vēstures kolekcijai, kurā jau ietilpst dažādi dokumenti, lēņu grāmatas, kauss un etnogrāfiskie materiāli.

Kā vēsta muzeja pārstāvji, gandrīz 90 gadus Otīlija bija savas dzimtas vēstures apkopotāja un popularizētāja, viņa bieži tikusies ar folkloras pētniekiem, vairākkārt savu dzimtas vēsturi stāstījusi Latvijas Republikas eksprezidentei Vairai Vīķei Freibergai un kultūras pētniecei, profesorei Janīnai Kursītei.

Par ķoniņu tradīcijas saglabāšanu Otīlija 2009. gadā saņēmusi Turlavas pagasta un Kuldīgas novada goda balvas. Lepnumu par savām saknēm un ķoniņu pašapziņu mantojusi arī viņas meita un mazmeita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!