Foto: Sputnik/Scanpix/LETA
Par Gogoļa centra vadītāja pienākumu izpildītāju iecelta Jūlija Kaļiņina, kura līdz šim aizvietoja Serebreņņikovu finanšu jautājumos.

Faktiski vadītājas pienākumus Kaļiņina pilda jau no 1. augusta, kad Serebreņņikovs devās atvaļinājumā, aģentūra "Interfax" noskaidroja Kultūras departamentā, kura pakļautībā atrodas teātra centrs.

Notikumiem tuvu stāvošs avots ziņu aģentūrai arīdzan atklājis, ka tiesa par Serebreņņikova drošības līdzekli lems 23. augustā. "Visticamāk, tas būs saistīts ar brīvības atņemšanu," sacījis avots.

Tikmēr internetā pret Serebreņņikova vajāšanu izveidota petīcija, kuru šobrīd parakstījuši teju trīs tūkstoši režisora atbalstītāju.

"Reti kurš pieļauj, ka Serebreņņikovu vajā par "krāpniecību", nevis politisku iemeslu dēļ. Režisors piedalījies protesta akcijās "Stratēģija 31" un "Par godīgām vēlēšanām!". Parakstījis atklātu vēstuli ar aicinājumu no apcietinājuma atbrīvot Svetlanu Bahminu un grupas "Pussy Riot" dalībnieces. Izteicis savu viedokli pret mītiņu likumdošanas sabardzināšanu, nopēlis aizliegumu ASV pilsoņiem adoptēt Krievijas bāreņus un LGBT tiesību ierobežošanu. Publiski atbalstījis režisoru Timofeju Kuļabinu, kurš apsūdzēts ticīgo jūtu aizskaršanā, uzvedot operu "Tanheizers". Aicinājis budžeta līdzekļus tērēt izglītībai, apgaismošanai un kultūrai, lai apturētu katastrofālo nezināšanas un tumsonības pieaugumu. Publiski raksturojis Krievijas televīzijas saturu kā "melus un propagandu"," rakstīts petīcijas pavadošajā tekstā.

Petīcijā, kas tiks nosūtīta arīdzan Izmeklēšanas komitejai, prezidenta administrācijai un Vladimiram Putinam, tiek pieprasīts izbeigt Kirila Serebreņņikova un viņa komandas kriminālvajāšanu politisku motīvu dēļ.

"Māksliniekiem ir jābūt tiesībām brīvi izteikt savu viedokli. To garantē mūsu valsts konstitūcija. Tiesībsargājošām iestādēm un izmeklēšanai nevajadzētu būt zizlim, ar kura palīdzību iebiedēt tos, kuri nepiekrīt politiskajai varai."

Atbalstu režisoram paudis arī Latvijas Nacionālais teātris, kas izplatījis paziņojumu sociālajā tīklā “Facebook”, uzsverot, ka Kirila Serebreņņikova arests ir izrēķināšanās ar viņu kā mākslinieku.

“Apzinoties to, ka Kirils Serebreņņikovs ir pazīstams Krievijā, Eiropā un citur pasaulē kā brīvdomīgs un drosmīgs mākslinieks, par ko liecina tikko piešķirtais nozīmīgākais teātra nozares apbalvojums Eiropā – “Jaunās realitātes balva”, ko paredzēts pasniegt decembrī Romā, kā arī to, ka jūlija sākumā pāris dienas pirms pirmizrādes autoritāri tika atcelta viņa iestudētā baleta “Nurijevs” pirmizrāde Maskavas Lielajā teātrī, uzskatām, ka arests un pret Serebreņņikovu vērstā kampaņa ir varas izrēķināšanās ar viņu kā mākslinieku,” teikts teātra paziņojumā.

“Latvijas Nacionālais teātris sadarbojas ar režisoru Kirilu Serebreņņikovu kopš 2010. gada. Šajā laikā ir tapušas četras mākslinieciski augstvērtīgas izrādes – “Mirušās dvēseles”, “Voiceks”, “Raiņa sapņi” un “Tuvā pilsēta”, kas atnesušas teātrim panākumus, tostarp starptautiskā mērogā, un atklājušas Latvijas skatītājiem laikmetīgā teātra valodas iespējas. Ir aizsāktas sarunas par nākamo darbu, kas būs veltījums Latvijas simtgadei,” raksta teātra pārstāvji.

Latvijas Nacionālais teātris pauž atbalstu režisoram Kirilam Serebreņņikovam un cer, ka apsūdzība tiks izskatīta likumā paredzētajā kārtībā, nepārkāpjot cilvēktiesības un ietverot iespēju to izskatīt Hāgas Starptautiskajā tiesā. Pilna paziņojuma versija lasāma Latvijas Nacionālā teātra “Facebook” profilā.

Jau ziņots, ka otrdien, 22. augustā, Kirils Serebreņņikovs aizturēts aizdomās par vismaz 68 miljonu rubļu (aptuveni 977,8 tūkstoši eiro) zādzību, kas laika posmā no 2011. līdz 2014. gadam tika piešķirti projekta "Platforma" realizācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!