Foto: Publicitātes foto

No 1. līdz 6. oktobrim Latgales vēstniecībā "Gors" jeb Austrumlatvijas koncertzālē Rēzeknē norisināsies "Dance.lv žurnāla" rosināts laikmetīgās dejas festivāls "Jauna deja jaunā vietā", kura laikā būs iespēja apmeklēta vairākas laikmetīgās dejas izrādes un filmas, Latvijas un Ziemeļvalstu mākslas teorētiķu un horeogrāfu vadībā notiks apmācības žurnālistiem, organizatoriem un dejas pedagogiem.

3. oktobrī plkst. 19 Latgales vēstniecības "Gors" Mazajā zālē "Zīdaste" būs iespēja apmeklēt laikmetīgās dejas izrādi "Un atkal par to pašu" ar latviešu rokgrupas "Dzelzs vilks" piedalīšanos.

Izrādi "Un atkal par to pašu" 2005. gadā iestudējusi horeogrāfes Olgas Žitluhinas dejas kompānija, un tā joprojām bauda nedalītas skatītāju simpātijas. Stāsts ir vecs kā pasaule – par mīlestību, kas plaukst, sasniedz pilnbriedu un vīst, taču stāstā netrūkst jautrības, jutekliskuma un komisku brīžu. Īpašu noskaņu izrādē rada "Dzelzs vilks" mūzika dzīvajā izpildījumā, vēsta pasākuma rīkotāji.

4. oktobrī no plkst. 17.30 līdz 19 uz Latgales vēstniecības "Gors" Lielās zāles skatuves notiks bezmaksas atklātā laikmetīgās dejas nodarbība, uz kuru aicināts ikviens dejas cienītājs.

5. oktobrī plkst. 18 Mazajā zālē "Zīdaste" Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra un audiovizuālās mākslas katedras festivāla "Patriarha rudens" laikā būs iespēja noskatīties Latvijas Kultūras akadēmijas studentu dejas izrādes "Ornaments. Krustu krusti" un "Il cimento della struttura e dell'accento".

"Ornaments. Krustu krusti" ir Krišjāņa Santa projekts – personiskais pētījums latviešu rakstos un senajās tradīcijās, kas pārvērties mēģinājumā atrasto emocionāli paust laikmetīgās dejas valodā. Šajā izrādē autors ne vien cenšas skatīties uz rakstu un tradīciju matemātiskajiem un kompozicionālajiem aspektiem, bet arī uzdod jautājumu bez atbildes par to, kā šis pagātnes mantojums mainās, to vērojot ar šodienas acīm.

Horeogrāfes, dejotājas Sintijas Siliņas izrāde "Il cimento della struttura e dell'accento" tapusi, ļaujoties Antonio Vivaldi 18. gadsimtā sacerētajam 12 koncertu opusam "Il cimento dell'armonia e dell'inventione", bet piešķirot tam citu skanējumu un sajūtas. Tā ir detalizētas horeogrāfijas saspēle ar eksperimentālas elektroniskās mūzikas ainavām dzīvā, plūstošā izpildījumā – attiecību metafora, cīņa starp divām pasaulēm, kurā neviena neuzvar. Īsi pirms dejas izrādēm, proti, plkst. 17:30 pirmā stāva foajē būs iespēja noskatīties dejas pedagogu, žurnālistu un organizatoru meistarklašu rezultātus.

Laikmetīgās dejas festivāla "Jauna deja jaunā vietā" izskaņā 5. oktobrī plkst. 19:30 Latgales vēstniecības GORS Lielajā zālē notiks dejas izrāde "Tango līnijas". Izrāde par Tango, ap Tango, līdzās Tango, par pasaulē kaislīgāko un smeldzīgāko deju. Izrādes pamatu veido emocionālās asociācijas, sajūtas, pārdzīvojums, kas perfekti saplūst ar profesionālām mākslinieku kustībām un ķermeņa valodu, ekspresiju, trauslumu, iedvesmu un kaisli. To var nosaukt par muzikāli dejisku Tango kolāžu ar laimīgām beigām. "Tango līnijās" uz skatuves satiekas deju grupas "Ritms" profesionālais dejotāju sastāvs, ansambļa "Tango Sin Quinto" mūziķi un apburošā dziedātāja Aija Vītoliņa. Izrādē skan Astora Pjacollas, Karlosa Gardela un citu komponistu slaveni Tango skaņdarbi.

Festivāls "Jauna deja jaunā vietā" veidots tā, lai informācija un izpratne par laikmetīgo deju vienlaikus ceļotu pa vairākiem kanāliem, lai notikums būtu nevis tikai vienu vakaru, bet ilgākā laika nogrieznī, lai deja par sevi pastāstītu, sevi parādītu, ļautu sevi sajust un lai dejas pedagogi uzzinātu ko vairāk par laikmetīgās dejas žanru un pēc tam apgūtās zināšanas varētu pielietot, strādājot ar saviem audzēkņiem. Kultūras žurnālistiem un organizatoriem tiks piedāvātas lekcijas par pasaules un Latvijas dejas vēsturi un par laikmetīgās mākslas būtību un tās vietu un lomu ārpus metropolēm. Grupas dalībnieki ne tikai teoretizēs, bet arī iepazīs kustību "no iekšpuses" visos tās etapos – no iesildīšanās līdz neformālai izrādei.

Projekta dalībnieku vidū ir mākslas teorētiķis Makss Rīnanens (Somija), dejotāja, horeogrāfe, dejas pedagoģes Annemarija Autere (Norvēģija/Francija), dejotāja, aktrise, horeogrāfe Kristīna Sorensena (Fēru salas), teātra zinātniece, projekta "Writing Movement" vadītāja Ine Terēza Berga (Norvēģija), dejas kritiķe Ingrīda Gerbutavičuite (Lietuva), horeogrāfe Olga Žitluhina (Latvija), teātra un dejas kritiķe Dita Eglīte (Latvija) un dejas kritiķe Inta Balode (Latvija).

2012. gadā "Dance.lv žurnāls" kļuva par Latviju pārstāvošo mediju Baltijas un Ziemeļvalstu (Norvēģija, Zviedrija, Dānija, Somija, Latvija, Lietuva, Igaunija, Islande) sadarbības projektā "Writing Movement".

Projekts tapa, apzinoties vēl aizvien vājo sadarbību reģiona valstu starpā, kā arī meklējot kopīgus risinājumus dejas kritikas jautājumiem, kultūras vietai medijos, kā arī sabiedrības izglītotībai un informētībai par laikmetīgo deju. "Dance.lv žurnāls", domājot par to, kāda būs Latvijas centrālā aktivitāte, lēma, ka projektam jānotiek ārpus Rīgas – vietā, kur laikmetīgā deja vēl ir ļoti maz pazīstama, tam jāaptver dažādas sabiedrības grupas un jāveicina izpratne par laikmetīgo deju un deju kopumā. Veiksmīgas sakritības dēļ tieši 2013./2014. gada sezonā savu darbību sāk Latgales vēstniecība GORS, un, pateicoties vadības ieinteresētībai, projekts "Jauna deja jaunā vietā" oktobrī dosies uz Rēzekni. Projekta mērķis ir jaunatvērtajā kultūras centrā ievest laikmetīgo deju, turklāt izdarīt to pietiekami pārdomāti, lai arī turpmāk nodrošinātu interesi un izpratni par šo mākslas žanru un tā attiecībām ar citiem dejas žanriem un formām.

Biļetes uz laikmetīgās dejas festivāla "Jauna deja jaunā vietā" izrādēm iegādājamas "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās visā Latvijā, tai skaitā Latgales vēstniecībā "Gors" Rēzeknē, Pils ielā 4. Pērkot biļeti uz divām uz divām festivāla "Jauna deja jaunā vietā" izrādēm, "Gors" biļešu kasē tiek piemērota 20% atlaide, uz trijām – 30% atlaide.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!