Foto: LETA

Režisors Alvis Hermanis Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "1:1" atzina, ka Latvijā valda viedoklis, ka māksliniekiem labāk par politiku nespriest un nedalīties.

"Tas ir interesanti, jo pirms 25 gadiem bija otrādi – mākslinieki bija vienīgie, kas kaut ko runāja, pārējiem mute bija ciet. Tagad viss ir otrādi," norādīja Hermanis.

Sarunā ar raidījuma vadītāju viņš pārrunāja savu jaunāko iestudējumu "Pakļaušanās", kas veidots pēc franču rakstnieka Mišela Velbeka romāna ar tādu pašu nosaukumu. Hermanis neslēpj – pēc tādām izrādēm draugu paliek mazāk.

"Hipsteri, liberālā publika un feministes ir sanervozējušies par šo izrādi," raidījumā atzina Hermanis. Viņš arī norādīja, ka šī izrāde nav par musulmaņiem un politiku, bet gan par eiropiešiem un vientulību. "Mēs esam vientuļu cilvēku sabiedrība,"sacīja Hermanis. "Viss ir tā izveidojies, ka katrs ir par sevi," viņš norādīja.

Tāpat raidījumā viņi pārrunāja politiskos jautājumus, kas aktuāli ne tikai Latvijā, bet arī ārvalstīs. Viņš uzsvēra, ka vērts atgriezties pie nacionālās valsts idejas, kā arī ģimenes vērtībām. "Mūsu politiskā sistēma ir izveidojusies tādā veidā, ka gudrākie cilvēki tiek izslēgti no lēmumu pieņemšanas valstī," raidījumā sacīja Hermanis.

Režisors arī skarbi kritizēja liberāļus, kas ņirgājoties par uzņēmējiem, bet paši neko nedarot lietas labā, lai attīstītu Latvijas uzņēmējdarbību.

"Ja runājam par Lepēnu vai Trampu, te man jāpiekrīt Dalailamam, kurš teica – nav gudri koncentrēties uz personībām. Visi redz Trampu, bet neredz to, ka aiz viņa stāv puse ASV iedzīvotāju. Diez vai viņi visi ir rasisti vai idioti. Šī sabiedrības daļa nav apmierināta ar lietu kārtību. Turklāt nav prātīgi mūsdienu labējos, pat radikāli labējos, uzreiz pielīdzināt nacistiem un atcerēties 70 gadus vecu Eiropas pagātni. Tagad labējo motivācija ir apskatāma pilnīgi citā kontekstā," sarunā ar "1:1" pauda Hermanis.

Viņš arī iezīmēja politiskās problēmas, kas pastāv citās valstīs. "Tāpat kā Putins iedeva otro jaunību NATO, tāpat Merkele ir atmodinājusi Eiropas pašsaglabāšanās instinktus," apgalvoja Hermanis. Režisors arī skarbi kritizēja Briseles ierēdņus, kas nekaunīgi lobējot un padara necaurskatāmu sistēmu. "Briseles politiķi ir pilnīgi necaurspīdīgi, aizstāv, velns zina, kā intereses un lobē nekautrējoties," piebilda Hermanis, kurš norādīja, ka ar šādiem ierēdņiem varot nākotnē sagaidīt daudz pārsteigumus. Hermanis, kurš arī pauda viedokli, ka, iespējams, nākotnē no Eiropas Savienības (ES) aizies arī vēl citas valstis. Runājot par ideoloģiju, viņš pieļāva, ka ES "Ja ne rīt, tad aizparīt Eiropā varētu vairāk dominēt tāda ideoloģija kā modernais konservatīvisms".

Savukārt taujāts par prognozēm, kas varētu sagaidīt Eiropu nākotnē, Hermanis atzina, ka nākotnē sagaidāmas ievērojamas pārmaiņas, kā arī jaunas idejas. "Tagad tiešām ir tāds pārejas periods, kad tuvākajos gados būs kaut kāds jampadracis," sprieda režisors.

Hermaņa interviju šovakar plaši apsprieduši arī sociālo tīklu lietotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!