Foto: Publicitātes foto
Atzimējot Latvijas valsts simtgadi Lielbritānijā, Londonā 3. septembrī pulksten 20 The Pleasance Theatre notiks laikmetīgās dejas pirmizrāde "Neredzama iedarbība", kurā horeogrāfs Kirils Burlovs, piedāvājot mūsdienīgu izpildījumu, iepazīstinās skatītājus ar latviešu tautas deju un senajiem rituāliem, informē "Latvijas Koncertu" pārstāvji.

Burlovs stāsta: "Uz skatuves būs latviešu, lietuviešu, angļu, itāļu, grieķu un jaunzēlandiešu dejotāji kostīmos ar latviešu tautas tērpa elementiem – tā būs mūsdienīga versija. Man šķita interesanti uzrunāt citu tautību dejotājus piedalīties šajā izrādē, lai uzzinātu viņu domas par latviešu tautas deju, redzētu, kā viņi to uztver. Deja būs balstīta arī uz senajiem rituāliem."

Savukārt 23. un 24. septembrī Londonas muzejā Brunel shaft at Brunel Londonas skatītājiem tiks piedāvāta laikmetīgās dejas izrāde "Pēteris Vasks. Gadalaiki", kas tiek izrādīta pēc pirmizrādes Latvijas Nacionālajā operā un baletā. Koncertizrādē mūzikā un dejā, izvērtējot savu esību šeit un tagad, satiksies horeogrāfs un dejotājs Kirils Burlovs un vairāku Lielās mūzikas balvu ieguvējs pianists Reinis Zariņš.

"Koncertizrāde "Gadalaiki" ir refleksija, atstarošanās skaņās un kustībās par cilvēku dzīves loku. Tās iedvesmas avots un pamats ir Pētera Vaska klavierdarbu cikls "Gadalaiki". Šis visiem noejamais loks izrādē tiek izdzīvots no viena cilvēka – dejotāja redzespunkta, pieredzot pilnu gadalaiku ciklu gan vienas darbadienas, gan veselas izrāžu sezonas ietvaros, gan visā šī dejotāja dzīvē," izrādi apraksta Zariņš

Burlova iestudētās laikmetīgās dejas izrādes notiks Londonas dizaina biennāles 2018 laikā (4.–23. septembris). Latvija šajā nozīmīgajā dizaina nozares forumā būs pārstāvēta pirmo reizi, piedaloties ar ekspozīciju "Matter to matter" — instalāciju, kurā izmantoti tādi dabīgi materiāli, kā koks un ūdens, un tiek atspoguļota dabas nozīme Latvijas kultūrā un ikdienā. Dalība dizaina biennālē norisinās Latvijas valsts simtgades starptautiskās programmas ietvaros. Autors ir jaunais dizainers Artūrs Analts.

2018. gadā Latvijas valsts svin simtgadi un ar notikumiem pašu mājās un citur pasaulē prezentē tās kultūru, dzīvesstilu un inovācijas. Laikmetīgās dejas izrāde "Neredzama iedarbība" un "Gadalaiki" ir divi no daudzajiem 2018. gada notikumiem par godu Latvijas valsts simtgadei. Notikumi notiek ar Latvijas Republikas Kultūras ministrijas atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!