Foto: AFP/Scanpix
Pašsaprotami, ka liela daļa cilvēku pieraduši arhitektūru uztvert ar acīm, proti, skatīties, tomēr ir būves, kas īpaši veidotas, lai tās varētu izbaudīt arī ar dzirdi.

Šā gada aprīlis, kad Latvijas Arhitektūras balvas pusfinālam izvēlēti 18 darbi, un portālā "Delfi" norisinās publikas balsojums par spilgtāko veikumu Latvijas arhitektūrā 2016. gadā, šķiet piemērots laiks, lai paraudzītos uz arhitektūru no neierasta skatupunkta.

Infrastruktūrai, arhitektūrai un dizainam veltītā tīmekļa vietne "The Spaces" vēsta, ka "liela daļa jaunās arhitektūras koncentrējas uz skaņas kontrolēšanu, nevis tās izcelšanu. Mēs vēlamies norobežoties no kaimiņiem, izbēgt pilsētas troksni un nobremzēt jebkāda veida skanisku pārsteigumu".

Tieši tādēļ ir vērts atgādināt par telpu un celtņu akustiskajām iespējām. Piedāvājam uzzināt par piecām celtnēm, kuras vērts apmeklēt un kas sevišķi izceļas ar to, kā tajās "uzvedas" skaņa.

'Tvísöngur' Islandē

Islandes "Tvísöngur" ir betona celtne-skaņu skulptūra, ko veidojis vācu mākslinieks Lūkass Kūne (Lukas Kühne). Skulptūra ir atvērta apmeklētājiem bez maksas, taču, lai līdz tai nokļūtu, vairākas minūtes jādodas pa grants ceļu.

Celtne atrodas kalna pakājē pie Seidisfjordura ciema. "Tvísöngur" islandiski, ja tulko burtiski, nozīmē "dvīņu dziedāšana". Vārds apzīmē īpašu dziesmu veidu, kas radies jau Viduslaikos.

Celtne veidota kā pieci betona kupoli ar iekšēju istabu tīklu, kurā katrs kupols skaņu atbalso citādi.

Ali Kapu pils mūzikas zāle Irānā

Irānā esošajā Ali Kapu pilī, kas celta septiņpadsmitā gadsimta sākumā, atrodas zāle, kas īpaši veidota mūzikas priekšnesumiem.

Mūzikas zāles sienās un griestos iestrādātas velves, kas neļauj rasties skaļai atbalsij. Tas nozīmē, ka šī telpa ir īpaši piemērota intīmai mūzikai, sevišķi – irāņu balādēm.

Brunela muzejs Lielbritānijā

Pirms gandrīz 200 gadiem, 1825. gadā, tika sākti tuneļu rakšanas darbi Londonā, lai izveidotu kājāmgājējiem paredzētas ietves zem Temzas upes.

Mūsdienās zem Londonas ielām gan darbojas metro, taču pie Brunela muzeja joprojām atrodas pazemes eja, kas atvērta apmeklētājiem un kurā, izmantojot interesantās akustikas iespējas, rīkoti arī koncerti.

Isambards Kingdoms Brunels, kura vārdā muzejs nosaukts, bija ietekmīgs angļu inženieris deviņpadsmitā gadsimta pirmajā pusē.

'Čukstu galerija' Svētā Pāvila katedrālē Lielbritānijā

Par "čukstu galerijām" mēdz dēvēt apļveida telpas, kurās pat klusas skaņas ir skaidri dzirdamas jebkurā citā telpas vietā.

Šāds efekts vērojams arī slavenajā Svētā Pāvila katedrālē Londonā, kurā regulāri norisinās plaša mēroga svinīgi pasākumi, nereti – ar koru vai mūziķu piedalīšanos, radot spēcīgu un neparastu skanisku pieredzi.

'Prenzlauer Berg' ūdenstornis un rezervuāri Vācijā

1877. gadā uzceltais "Prenzlauer Berg" ir vecākais ūdenstornis Berlīnē. Savu funkciju tas veicis līdz 1952. gadam, bet mūsdienās kļuvis par tūrisma objektu.

Tomēr ūdenstorņa apkaimē, tāpat kā vairākās citos agrākajos industriālajos rajonos Berlīnē, regulāri norisinās kultūras pasākumi.

Tā, piemēram, komponists un mākslinieks Roberts Henke radījis vairākas skaņas instalācijas Vācijas galvaspilsētas pazemē, izmantojot tumsu un atbalsi kā nozīmīgus mākslas darba elementus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!