Foto: Publicitātes foto
Rīgā, Pulka ielā 8 18. augustā svinīgā pasākumā ielikts pamatakmens mūsdienīgai Muzeju krātuvju kompleksa būvei, portālu "Delfi" informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārstāvji.

VNĪ realizētais apjomīgais un tehniski sarežģītais Muzeju krātuvju kompleksa projekts būs veidots kā vienots arhitektonisks risinājums, ārēji neatdalot atsevišķu muzeju zonas. Vienlaikus, ēkā katram muzejam paredzēta sava, no citiem muzejiem neatkarīga zona (krātuves, darba, restaurācijas, darbnīcu, noliktavu, koplietošanas un apmeklētāju telpas). Savukārt visiem muzejiem kopīgā telpa ir galvenā ieejas zona kompleksa centrā, kas paredzēta gan muzeju krātuvju darbiniekiem, gan apmeklētājiem. Katra muzeja krātuvēm paredzēta atbilstoši organizēta smagā kravas transporta piebraukšana.

Izvietojot muzejus vienotā ēkā, veidojas kompakts un funkcionāli lietderīgs plānojums ar vienotu publiski pieejamu daļu, vienotām koplietošanas un inženiertehniskajām telpām. Lēmums par šādas vienotas ēkas būvniecības risinājumu pieņemts, ņemot vērā, ka no ēkas būvniecības un tālākās ekspluatācijas viedokļa ekonomiski izdevīgāk ir izbūvēt un izmantot vienu siltummezglu, vienotu apkures, ventilācijas un gaisa dzesēšanas sistēmu un citas inženierkomunikāciju sistēmas, kā arī veikt vienotu ēkas apsardzi, kopīgajā muzeju telpā izvietojot apsardzes kontroles sistēmu, ugunsdzēsības izziņošanas sistēmu un piekļuves sistēmas kontroli - tādējādi ievērojami ekonomējot līdzekļus gan būvniecības darbiem, gan ēku apsaimniekošanai.

LR kultūras ministrijas valsts sekretāra vietniece attīstības un finanšu jautājumos Baiba Zakevica svinīgā pasākuma laikā nolasīja kultūras ministres Daces Melbārdes vēstījumu: "Muzeja krātuvju kompleksā paredzēts izvietot ļoti ievērojamu un lielu Latvijas muzeju kolekcijas, kas kopumā iekļauj vairāk nekā 2 miljonus krājuma vienību. Tā ir trešdaļa no visa Latvijas muzeju vērtību. Krājumu komplekss ne vien padarīs pieejamu nacionālā muzeju krājuma neredzamo daļu, ļaujot pilnībā izmantot tās potenciālu, bet arī dos iespēju palielināt krājuma redzamo daļu muzejos. Šis apjomīgais darbs un krātuves izveide ir milzīgs solis uz priekšu kolekciju saglabāšanā, to ilgtspējas nodrošināšanā un nepārprotams ieguvums šo materiālu pieejamībai."

Kompleksa būvniecību veiks pilnsabiedrība "ReRe Meistari 1", ar kuru noslēgts līgums 20 478 622,25 euro apmērā. Būvniecības īstenošana tiks veikta būvniecības I kārtas apstiprinātā finansējuma ietvaros. Projektu plānots īstenot līdz 2018. gada 30. aprīlim.

Muzeju krātuvju kompleksa kopējā projektētā platība ir 30 332 kvadrātmetru, no kuras LNMM krājumam paredzēti 8 904 kvadrātmetri, LNVM krājumam 12 306,5 kvadrātmetri, RMM un RKM krājumiem 7 891,3 kvadrātmetri, bet pārējā platība 1 230,2 kvadrātmetri apmeklētāju publiskajai zonai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!