Foto: ""Purina"
Igaunijā, 35 kilometrus no Tallinas, Laulasmā (Laulasmaa) ciematā šā gada 17. oktobrī durvis vērs pasaulslavenā igauņu komponista Arvo Perta centra jaunā ēkā.

Ēkas projekta autori ir arhitekti Fuensanta Nieto (Fuensanta Nieto) un Enrike Sobejano (Enrique Sobejano). Viņi stāsat, ka jaunā ēka tika radīta iespaidojoties no Arvo Perta (1935) mūzikas, un tās mērķis ir atrast to perfekto līdzsvaru starp moderno arhitektūru un apkārtējo dabu.

Jaunās ēkas platība ir 2248 kvadrātmetri, tajā iekļauti arhīvi, bibliotēka, 140 sēdvietu auditorija, izstāžu zāle, video telpa, mācību telpas un telpas darbiniekiem. Komponista radošais mantojums, informācija un dokumentācija pieejama gan fiziskā, gan digitālā formātā. Konstrukcijā izmantoti dabīgi materiāli – stikls, koksne un betons, un ēkā ieviestas arī mūsdienīgas atjaunojamās enerģijas sistēmas.

Arvo Perta centru 2010. gadā dibināja pats komponists un viņa ģimene. Tā mērķis ir saglabāt un pētīt komponista radošo mantojumu tieši viņa dzimtajā zemē un dzimtajā valodā.

Arvi Pērts ir pasaule slavens igauņu komponists, viens no visbiežāk spēlētajiem mūsdienu akadēmiskās mūzikas skaņražiem. Viņš ir slavens ar pašizveidoto minimālisma stilu tintinnabuli.
Jaunā ēka tapusi ir saskaņā ar Arvo Perta radošo attieksmi un ir atvērta visiem mūzikas interesentiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!