Foto: LETA
Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrā Tērbatas ielā 75, 23. aprīlī plkst. 17.00 notiks izdevuma"Latvijas bērnu grāmatu māksla gadsimtu mijā" atvēršanas svētki, portālu "Delfi" informē LNB pārstāvji.

Iepriekšējais ilustratoru veikuma vērtējums ir Arvīda Jēgera un Zaigas Kuples sastādītais reprodukciju albums "Latviešu bērnu grāmatu grafika", ko 1988.gadā klajā laidusi izdevniecība "Liesma", un ticis veltīts "latviešu padomju bērnu grāmatu grafikai". Kopš tā laika ir notikušas gan vēsturiskas, gan sociālas sabiedrības izmaiņas, kas redzami ietekmējušas arī bērnu grāmatu mākslu un filozofiju, pilnīgi citas ir tehnoloģiskās pieejas un risinājumi. Pilnīgi neiespējami ir aptvert neaptveramo, taču nelielais, 83 lapaspušu izdevums "Latvijas bērnu grāmatu māksla gadsimtu mijā" latviešu un angļu valodā ir pirmais vēstnesis pēc divdesmit četriem gadiem, kas vienuviet piedāvā iespēju ielūkoties mākslas daudzveidībā, ko, domājot par bērniem un tekstiem, radījuši redzamākie mūsdienu ilustratori.

Sastādītāja un redaktore, mākslas vēsturniece Austra Avotiņa ievadā raksta, ka galvenais atlases princips ir – aplūkot tuvāk tos autorus un viņu darbus, kuri guvuši atzinību dažādos grāmatu mākslas konkursos vai tikuši tiem nominēti.

"To vidū ir ievērojami Latvijas mūsdienu bērnu grāmatu mākslinieki – Anita Paegle, Ilze Dambe, Ilze Ramane, Ūna Laukmane, Gundega Muzikante, Laima Eglīte, Ilze Neilande, Juris Petraškevičs, Signe Ērmane –Ļitvina, Arta Ozola –Jaunarāja, Jānis Blanks, Andris Vītoliņš un Reinis Pētersons – kopumā trīsdesmit trīs autoru gan koši krāsaini, gan filigrāni smalki un atturīgi dažādu formātu oriģināldarbi".

Par ilustrācijām, to rašanos un iztēli stāsta meistari paši: "Bērnu grāmata mani aizved bērnības fantāzijas pasaulē. Ikviens aprakstītais un attēlotais notikums vai tēls asociējas ar bērnībā pārdzīvoto. Un es turpinu sapņot… Bērnu grāmatu ilustrācijas kopā ar tekstu es izjūtu kā dvīņu spēli. Kur teksta autors rada situācijas rotaļas. Bet mākslinieks konkretizē iedomu pasauli", izsakās Gunārs Krollis. Savukārt Anita Paegle sūta savu vēstījumu: "Ilustrācija ir brīnumains labirints, pa kuru lido mākslinieka sapņi." Bet Anete Melece vērtē ilustrāciju kā savdabīgu mediju lauku: "Bērnu grāmata ir ganību lauks izdomai. Bet ilustrācija ir izdomas redzamā puse, kas neuzbāžas ar patiesību, bet rāda, ka skatīties var arī tā."

Zīmīgi, ka pasākums notiks 23.aprīlī, ko UNESCO, cildinot grāmatas un to lasīšanu, kopš 1996.gada pasludinājis par Pasaules grāmatu un autortiesību aizsardzības dienu. Tradīcija šajā dienā dāvināt rozes un grāmatas ir nostiprinājusies arī Latvijā, tādēļ bērnu grāmatu māksliniekiem tiks dāvināti izdevuma autoreksemplāri un, protams, neizpaliks arī ziedi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!