Foto: Publicitātes foto
Vecrīgā, ēku kompleksa "Trīs brāļi" pagalmā, 3.maijā plkst.14:00 notiks arheologu Valērija Petrenko un Jura Urtāna grāmatas "Grobiņas arheoloģiskie pieminekļi" atvēršana. Pēc nedēļas grāmata ceļos uz Grobiņu, lai 9.maijā sastaptu savus lasītājus – pašus grobiņiešus.

Grāmata, kas sarakstīta jau 20.gadsimta 80. un 90.gados, veltīta Grobiņas pieminekļu 1984.-1989.gada arheoloģisko pētījumu rezultātu izvērtējumam un ir pirmā grāmata latviešu valodā par šo – vienu no nozīmīgākajiem - arheoloģiskajiem pieminekļiem Latvijā. Līdz šim arheoloģiskā kompleksa savdabība zinātniskā nozīmē vairāk aprakstīta ārpus Latvijas Vācijā, Zviedrijā, Krievijā.

Šodien izpētes rezultāti kļuvuši īpaši aktuāli, ņemot vērā, ka Grobiņas arheoloģijas pieminekļi uzsākuši ceļu uz vietu Pasaules mantojuma sarakstā kopā ar citiem Vikingu laika pieminekļiem Ziemeļvalstīs (Islandē, Vācijā, Dānijā, Norvēģijā, Zviedrijā) transnacionālajā seriālnominācijā "Vikingu laika pieminekļi un vietas". Starptautiska darba grupa gatavo pieteikumu UNESCO Pasaules mantojuma komitejai, lai to iesniegtu izvērtēšanai 2013.gadā. Grobiņas arheoloģiskais ansamblis jau ir UNESCO Pasaules mantojuma Nacionālajā (jeb Pagaidu) sarakstā.

Grobiņas arheoloģiskais ansamblis ir autentisks un labi saglabājies galvenokārt vikingu laika arheoloģisko vietu un struktūru kopums. Arheoloģiskajos izrakumos iegūtā materiāla bagātība un daudzveidīgums apliecina, ka Grobiņa bija viena no sava laika nozīmīgākajām vikingu pasaules vietām Baltijas jūras austrumu daļā.

Šis 80.gadu plašo pētījumu kopsavilkums būs pamats tālākai Grobiņas arheoloģiskā kompleksa izpratnei un izpētei, jo atklājumi turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!