Foto: DELFI

2014.gadā gaismas festivāls "Staro Rīga 2014" pirmo reizi uzsāk līdzdalības programmu "Rīgas karnevāls". Atsaucoties aicinājumam "Izgaismo savu pilsētu!", gan uzņēmumi un iestādes, gan iedzīvotāji festivāla laikā līdz 18.novembrim ir aicināti veidot krāsainas gaismas instalācijas namu logos un uz māju fasādēm.

Līdzdalības akcijas objekti un festivāla pamatprogramma veidos svētku noskaņojumu visā pilsētā, kopumā starojot un gaismojot vairāk nekā 100 vietās pilsētā.

"Rīgas karnevālā piedalās visa pilsēta, tās ēkas, mūsu namu krāsainie, izgaismotie logi un mēs paši kā gaismas mākslinieki. Pilsētas izgaismošanas līdzdalības akcija piesaka ideju par pilsētas, ēku, fasāžu, logu pārvērtību un iestarošanos, kā prieka pilnu piedzīvojumu, meklējumu un atklājumu laiku Eiropas kultūras galvaspilsētā," piedalīties akcijā mudina "Rīga 2014" programmas un "Staro Rīga 2014" kuratore Diāna Čivle.

Līdzdalības akcijas "Rīgas karnevāls" dalībniekiem objekti būs jāatzīmē virtuālajā kartē. Visi varēs izteikt savu atbalstu un uzslavas Rīgas karnevālu dalībniekiem un objektu veidotājiem. Balsojums notiks divās kategorijās - Rīgas karnevāla izgaismotās/pārveidotās fasādes un Rīgas karnevāla izgaismotie/pārveidotie logi. Lai balsojums notiktu objektīvi, līdzdalības akcijas objektiem gaismas festivāla "Staro Rīga 2014" laikā no 14.novembra līdz 18.novembrim jābūt aplūkojamiem katru dienu laika posmā no plkst.18 līdz 23.

Līdzdalības akcijas dalībnieki elektroniski pieteikt objektus mājaslapā varēs sākot no 10.novembra.

Fasāžu un logu noformējumam ir ārkārtīgi daudz iespēju - derēs prožektori, LED spuldzītes un virtenes, krāsainas lampu spuldzes, neona gaismas un citi apgaismes ķermeņi. Fasādes pārveidošanai var izmantot arī projektorus, kodoskopus, diaprojektorus un citas multimediju iekārtas.

Noderīgi materiāli gan fasāžu, gan logu pārveidošanai būs trafareti un stencili, tonējošās krāsas, krāsainās līmplēves, audumi un citi materiāli, kas nokrāso logu ailu gaismu. Latvijas dzimšanas dienā - 18.novembrī, sadarbībā ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu ikviens aicināts ēku un logu noformējumā izmantot sveces.

Festivāla organizatori uzsver nepieciešamību parūpēties par ugunsdrošību, rūpīgi izturēties pret savu un kaimiņu mantu, kā arī ievērot piesardzību, darbojoties ar elektrību un dzīvo uguni. Jāatceras, ka fasāžu izgaismošanai jāsaņem ēkas īpašnieka atļauja.

Vairāk informācijas par līdzdalības akciju gaismas festivāla "Staro Rīga 2014" mājaslapā www.staroriga.lv vai zvanot uz nodibinājuma Rīga 2014 biroju pa tālr.nr. 67041022, rakstot uz e-pastu info@staroriga.lv.

Iepriekšējo gadu festivālu spilgtākie kadri:

Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā, piedzīvojot pozitīvu force majeure, gaismas festivāls Staro Rīga 2014 pirmoreiz piedāvās plašu ārvalstu mākslinieku darbu skati. Festivāla apmeklētājus priecēs starptautiski atzītu gaismas mākslinieku veidoti objekti no lielākajiem pasaules gaismas festivāliem, gan arī vairāki īpaši Rīgai veidoti starptautisko mākslinieku jaundarbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!