Foto: Publicitātes foto

Latvijas iedzīvotājiem liela interese par šomēnes apgrozībā laisto jubilejas monētu - sudrabā kalto lasi.

Pirmā šīs monētas tirāžas daļa - 5000 monētu - jau izpārdota.

Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis biznesa portālu "Nozare.lv" informēja, ka, redzot lielo pieprasījumu pēc sudraba pieclatnieka, Latvijas Banka vēl pirms "Sudraba laša" laišanas apgrozībā palielināja plānoto tirāžu no 5000 uz 10 000 eksemplāru. Pirmie 5000 jau tautās, bet atlikušo tirāžas daļu bankā gaida maija sākumā.

Līgums par "Sudraba laša" monētas papildtirāžas izgatavošanu un piegādi noslēgts ar Lietuvas monētu kaltuvi "Lietuvos Monetų Kalykla". Līgumcena par papildtirāžas kalšanu - 35 000 latu bez pievienotās vērtības nodokļa.

Kā ziņots, sudrabā kaltā laša monēta apgrozībā tika laista 5.martā. Tā ir atjaunotā lata 20 gadu jubilejai veltīta monēta.

"Sudraba laša" grafisko dizainu veidojis apgrozības vienlatnieka autors Gunārs Lūsis, bet ģipša modeli - Jānis Strupulis.

Monētas aversā ir Latvijas lielā valsts ģerboņa attēls, bet reversā - visiem naudas lietotājiem labi pazīstamais lasis lēcienā virs ūdens.

"Sudraba lasi" ieskaitot, Latvijas Banka kopš lata atjaunošanas izlaidusi 92 jubilejas un piemiņas monētu. Jubilejas un piemiņas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības - miniatūrs mākslas darbs, ko velta Latvijas vērtībām - notikumiem, panākumiem, cilvēkiem, Latvijas kultūras zīmēm. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas jubilejas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Minēto iemeslu dēļ šo monētu cena arī ievērojami pārsniedz nominālvērtību.

"Sudraba laša" monētas cena Latvijas Bankas kasēs - 26,68 lati.

Arī vairums eirozonas valstu kaļ jubilejas un piemiņas monētas, ko pēc iespējamās pārejas uz eiro darītu arī Latvija - jau ar eiro nominālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!