Foto: AP/Scanpix/LETA
Nākamgad tiks izstādīta iepriekš publiskai apskatei nepieejamu ilustrētu vēstuļu sērija, kuru saviem bērniem rakstījis angļu rakstnieks, populāro grāmatu "Hobits" un triloģijas "Gredzenu pavēlnieks" autors Džons Ronalds Rūels Tolkīns, vēsta aģentūra "Reuters".

Vēstules sāktas rakstīt 1920. gadā pēc Tolkīna tolaik trīs gadus vecā dēla Džona lūguma paskaidrot, kas ir Ziemassvētku vecītis un kur viņš dzīvo. Tolkīns nolēma Ziemassvētku vecīša identitāti izklāstīt rakstiskā formā, radot ilustrētus stāstus par Ziemeļpolu. Vēstules pēcāk kļuva par tradīciju, ko viņš piekopa ar visiem četriem saviem bērniem, nododot viņiem tās Ziemassvētku vakarā veselu 23 gadu garumā.

Sākotnējās vēstules ir gaišu un sirsnīgu stāstu pilnas par Ziemassvētku vecīša piedzīvojumiem ar polārlāci, taču, laikam ejot, tās kļūst arvien "tumšākas". Piemēram, 1932. gada vēstulē rakstīts par nevēlamu goblinu parādīšanos Ziemeļpolā, kuri pēcāk turpina būt klātesoši ik gadu, jo dzīvo alās zem Ziemeļpola un karo ar Ziemassvētku vecīti.

Goblinu parādīšanās sakrīt ar laiku, kad rakstnieks strādāja pie viena no saviem populārākajiem darbiem, proti, "Hobita".

Vēstules Bodliānas bibliotēkā (Bodleian Library) Oksfordā tiks izstādītas līdztekus ar Tolkīna darbu kolekcijām, iedvesmas avotiem un artefaktiem no ASV un Lielbritānijas. Tās varēs apskatīt no 2018. gada 1. jūnija līdz 28. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!