Foto: Publicitātes foto
11. septembrī plkst. 19.00 pēc Latvijas laika stacijās un autoostās ne tikai Latvijā, bet arī citviet pasaulē notiks Dzejas dienu akcija "Sirds uz perona". Šī gada devīze – biļete līdz mājām.

Kā portālu "Delfi" informē akcijas rīkotāji, ideja par dzejas lasījumiem dzelzceļa stacijā radusies 2011. gadā biedrībā "Tukuma Literātu apvienība", meklējot netradicionālas, demokrātiskas Dzejas dienu sarīkojumu formas, kas šo tradīciju popularizētu jauniešu vidū. Jo arī klasikai - Dzejas dienām - der atcerēties, ka "pastāvēs, kas pārvērtīsies".

"Sirds uz perona" ir pasākums, kur šķietami nekas nenotiek: nav pieaicināts neviens dzejnieks, nav strikta scenārija, nevienam nekas netiek uzspiests. Atmosfēru rada paši sanākušie "dzejas pasažieri" - nolasa sev sirdij tīkamu dzejoli; spēlē ģitāru vai citu mūzikas instrumentu un dzied (jo arī dziesma taču ir dzeja). Ja vēlas - dejo, ar krītu uz perona raksta dzeju un zīmē, vai vienkārši klusē, jo arī tā var izteikt emocijas.

Kāpēc tieši stacijā? Tāpēc, ka te visi ir vienādi: kaut kur brauc vai no kaut kurienes atbrauc; kādu sagaida, kādu pavada. Kāds te smejas, kāds slauka asaras. Vienam stacija ir ikdiena, otram piedzīvojums; kādam cerības, citam - patvērums. Stacija ir īsta. Stacija nemelo, nepaģērē un neuzmācas. Un tā ir tik daudz redzējusi.

Piecu gadu laikā "Sirds uz perona" ir kļuvis ārkārtīgi populārs jauniešu vidū. Pērn lasījumi notika 10 stacijā Latvijā un Islandes pilsētā Koubavogirā. Šogad ir iesaistīta latviešu diaspora, un uz perona nāks latvieši arī Norvēģijā, Skotijā un Anglijā. Akcija ir vērienīga un vienlaikus paliek intīma, jo katrā notikuma vietā cilvēku nav nogurdinoši daudz. 2014. gadā uz 11 peroniem bija apmēram 600 dalībnieku. Visus vienoja arī teletilts, ko varēja vērot interneta tiešraidē. Šogad tiešraidi raidīs www.tukums.lv; www.ldz.lv un www.pv.lv.

"Šogad gribam panākt lielāku intimitāti, tāpēc dažviet notiks kuplāk organizēti pasākumi (Tukumā, Siguldā, Ogrē, Kuldīgā, Brocēnos, Bergenā (Norvēģija), Kopavogur (Islande)), bet jebkurš var lasīt dzeju visās stacijās un autoostās. Ja līdzi ir klēpjdators, planšete vai vismaz telefons ar interneta pieslēgumu, tad dzeja un ceļš zem kājām arī vientuļu dzejas lasītāju uz kāda no peroniem savienos videotiešraidē ar pārējiem. Sazināšanās sirdsuzperona@inbox.lv. Jau ir pieteikušies atsevišķi gribētāji vai draugu grupas Liepājā, Limbažos, Dobelē, Jelgavā, Cēsīs, Skrīveros, Aizkrauklē, Ventspilī, Gulbenē un Jēkabpilī," vēsta projekta vadītāja Guna Roze.

Aktīvākie dzejas lasītāji saņems brīvbiļeti uz Dzelzceļa vēstures muzeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!