Foto: LETA
XXV Vispārējos latviešu Dziesmu un XV Deju svētkos kopumā piedalīsies 40 600 dalībnieki no dažādām pasaules vietām, no kuriem jaunākā būs sešus mēnešu veca meitenīte Elīna, bet vecākais svētku dalībnieks ir svētku Goda virsdiriģents Roberts Zuika, kuram šogad tika nosvinēti 100 gadi.

Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) direktore Dace Melbārde stāstīja, ka svētku jaunākā dalībniece kopā ar savu mammu piedalīsies tautas tērpu skatē. Savukārt Zuika šovakar ielido Rīgā, un, kā norādīja Melbārde, šis svētku rīkotājiem ir nozīmīgs notikums.

Salīdzinot ar iepriekšējiem svētkiem 2008.gadā, dalībnieku skaits ir palicis gandrīz nemainīgs, jo pirms pieciem gadiem svētkos piedalījās 40 750 dalībnieki. "Savukārt, ja ņem vērā iedzīvotāju skaitu Latvijā, tad vērojama pozitīva dinamika, jo 2008.gadā kopumā bija vairāk nekā divi miljoni iedzīvotāju, un tas nozīmēja, ka uz 1000 iedzīvotājiem 19 bija svētku dalībnieki. Šogad, pēc neoficiāliem datiem, mūsu valstī ir knapi divi miljoni iedzīvotāju, un tas nozīmē, ka mums ir 20 svētku dalībnieki uz 1000 iedzīvotājiem," klāstīja Melbārde.

Absolūts dalībnieku līderis svētkos ir dejotāji, jo šogad svētkos piedalīsies kopumā 603 deju kolektīvi. Dejas pirms šiem svētkiem ir piedzīvojušas lielu uzplaukumu, jo divu gadu laikā nākuši klāt 100 jauni deju kolektīvi un tie ir ļoti augstā mākslinieciskā kvalitātē. Korus svētkos pārstāv 388 kolektīvi, bet trešajā vietā svētkos ir vokālie ansambļi - 224 kolektīvi.

Aplūkojot kopējo dalībnieku skaitu, var vērot, ka Rīgu pārstāv 25%, bet novadus - 75% no kopējā dalībnieku skaita, minēja LNKC direktore.

Tomēr rekordliels šogad būs ārvalstu latviešu skaits - kopumā uz Rīgu atbraucam tiek gaidīti 1300 dalībnieki no dažādām latviešu kopienām ārvalstīs. Tāpat svētku rīkotājiem izdevies piesaistīt lielāku mazākumtautību kolektīvu skaitu, jo 2008.gadā tie bija 53 kolektīvi, bet šogad jau 96 mazākumtautību kolektīvi, dodot iespēju svētku laikā baudīt mazākumtautību kolektīvu priekšnesumus gan Vērmanes dārzā, gan kā atsevišķu koncertu Lielajā ģildē.

Uz XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku maksas pasākumiem līdz šim ir pārdotas jau 78 200 biļetes, taču biļetes joprojām ir pieejamas uz sešiem sarīkojumiem.

Dziesmu un deju svētkos, kas notiks no 30.jūnija līdz 7.jūlijam, kopumā notiks 62 pasākumi, no kuriem 21 būs maksas pasākums, bet 41 - bezmaksas pasākums. Bez tam starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā svētku laikā darbosies Saieta nams, kur ģimenes lokā brīvā gaisotnē varēs baudīt kultūras programmu.

"Mēs cenšamie veidot programmu, kas piemērota dažādām gaumēm un interesēm, tajā skaitā programma tiek veidota tāda, lai būtu saistoša dažādiem vecumiem," pauda Melbārde.

Svētku rīkotāji aicina pasākuma apmeklētājus uz izraudzīto koncertu vai sarīkojumu ierasties laikus. Tāpat maksas pasākumu apmeklētāji tiek mudināti ņemt vērā uz ieejas biļetēm uzdrukātās ikonas.

XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku kopējais budžets ir 3 795 865 lati. Valsts budžets ir 2 431 720 lati, bet plānotie ieņēmumi 554 667 lati, savukārt atbalstītāju ieguldījums ir 809 478 lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!