Foto: LETA

Latvijas Valsts kultūras ministre Žaneta Jaunzme – Grende piektdien, 4. janvārī izplatījusi atbildi uz Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra bijušā mākslinieciskā vadītāja Karela Marka Šišona izteikumiem 3. janvāra izdevumā "KDi" un citos medijos par ministrijas attieksmi pret kolektīvu un niecīgo LNSO finansējumu.

Ministre uzsver, ka augsti vērtē Karela Marka Šišona talantu un ieguldījumu Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra mākslinieciskajā izaugsmē, tomēr vienlaikus vēlas akcentēt vairākus nozarei un sabiedrībai būtiskus faktus, kurus Šišons pēc atkāpšanās no LNSO mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta amata publiski nav pieminējis.

"Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris pagājušajā gadā vairākas reizes saņēma papildu finansējumu – kopumā vairāk nekā 125 000 latu. Varbūt šāda summa šķiet smieklīgi maza labi situētam ārvalstu pilsonim un netiek uzskatīta pat par pieminēšanas vērtu, tomēr Latvijas finansējuma apstākļos tā ir līdzvērtīga profesionālās mūzikas pieejamībai Latvijas reģionos vesela gada griezumā. Līdz ar to runāt par ministrijas neieinteresētību LNSO kā Latvijai nozīmīgas mākslinieciskas vienības atbalstā un turpmākā izaugsmē nav nekāda pamata," raksta Jaunzeme – Grende.

Ministre arī atgādina, ka gada laikā ar valdības atbalstu ir panākts valsts finansējuma pieaugums kultūras nozarei par 25% (2013.gada sākums attiecībā pret 2012.gada sākumu) un tā pakāpeniska uzlabošana, tostarp mūziķu algu palielināšana, joprojām ir Kultūras ministrijas prioritāte.

Viņa ir izbrīnīta par Šišona kunga intervijā žurnālam "Ir'' minētajām ministrijai un ministram it kā sūtītām vairākām vēstulēm, uz kurām atbildes līdz šim tā arī neesot saņemtas. "Nezinu, ko Šišona kungs ar šo ir gribējis sacīt un panākt, bet vismaz manu kultūras ministres pilnvaru laikā nevienu mākslinieka adresētu vēstuli personīgi neesmu saņēmusi un tādas nav saņēmusi arī kultūras ministrija," pauž Jaunzeme – Grende.

Ministre arī piebilst, ka kopš Šišona kungs ir publiskojis savu lēmumu pamest Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra krēslu, Kultūras ministrija nav saņēmusi nedz orķestra mūziķu zvanus, nedz vēstules ar lūgumu pārliecināt viņu mainīt savu nostāju, kas netieši apliecina viņa lēmuma pareizību.

"Lai kāda arī būtu katra individuālā izpratne par skaitļiem un faktiem, novēlu Šišona kungam veiksmi turpmākajās radošā darba gaitās!" savu vēstījumu noslēdz kultūras ministre.

Atgādinām, ka intervijā laikraksta "Diena" pielikumam "KDi" Šišons visai asi izteicās par Jaunzemes – Grendes kompetenci savā amatā, nosaucot viņu par absolūtu nulli, kā arī pārlieku zemo orķestra finansējumu.

Jau ziņots, ka Šišons par līguma laušanu ar LNSO paziņoja 27. decembrī, bet darba attiecības ar orķestri oficiāli ir pārtrauktas no 2013. gada 1. janvāra. Kā galveno aiziešanas iemeslu Šišons minēja orķestra niecīgo finansējumu un nepietiekamo atbalstu no Kultūras ministrijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!