Foto: LETA
Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende otrdien, 10. janvārī parakstījusi darba līgumu ar Andreju Žagaru par Latvijas Nacionālās operas direktora pienākumu pildīšanu, aicinot atjaunot LNO 'finanšu veselību' ar aktīvu un konstruktīvu darbu, portālu "Delfi" informē ministrijas pārstāvji.

Līgums noslēgts uz vienu gadu, parakstot arī papildu vienošanos par uzdevumiem, kas teātra direktoram jāveic nākamajos trīs mēnešos.

Saskaņā ar papildu vienošanos, Latvijas Nacionālās operas direktoram trīs mēnešu laikā, balstoties uz operas darbības un attīstības stratēģiju, ministrijā jāiesniedz 2013.gada teātra darbības plāna projekts, tai skaitā norādot sasniedzamos rezultātus, plānotos pasākumus un nepieciešamos resursus.

Tāpat ministrija uzdevusi teātra direktoram trīs mēnešos sagatavot dokumentus, kas nepieciešami Latvijas Nacionālās operas iekšējās kontroles sistēmas izveidošanai, tai skaitā operas organizatorisko struktūru, paredzot valdes paplašināšanu līdz trīs cilvēkiem, katram nosakot konkrētus pienākumus un pilnvaras.

"Kopš Ziemassvētkiem masu medijos ir bijis daudz viedokļu un izskanējusi dažāda polemika par Latvijas Nacionālo operu, tās sasniegumiem, vietu un lomu Latvijas kultūras telpā un nozīmi valsts reprezentācijā. Vienlaikus ne mazums runāts par operas ne tik spožo pusi – par tās finansiālo situāciju, atmosfēru teātra kolektīvā, nevienlīdzības sajūtu teātra mākslinieku un operas administrācijas attiecībās. Andrejs Žagars šodien, parakstot līgumu, ir apliecinājis, ka apzinās ne vien veiksmes stāstus, bet arī problēmas un ir gatavs strādāt, lai tās risinātu," norādīja ministre.

Kultūras ministrija tuvākajos mēnešos operā veiks funkcionālo un finanšu auditu, lai analizētu gan naudas izlietojuma pamatotību, gan darba plānošanu teātrī. Vienlaikus notiks darbs pie grozījumiem likumā. Pēc ministres iniciatīvas tiks arī veidota operas sabiedriskās uzraudzības padome, nostiprinot tās statusu un iesaisti teātra stratēģisko mērķu sasniegšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!