Latvijas simtgadi gaidot, projektā "Katram savu tautastērpu" uzsākta video pamācību sērija "Darbnīca", kas ikvienam palīdzēs iegūt zināšanas par tautastērpa sastāvdaļu darināšanu un dažādu tērpa detaļu valkāšanas tradīcijām. Pirmajās divās sērijās – kā pareizi pašūt tautastērpa kreklu.

Video pamācībās var uzzināt, kādi darbi veicami un materiāli nepieciešami, kā arī kā kreklu pareizi sašūt. Piegrieztnes, kas palīdzēs krekla darināšanā var lejupielādēt šeit!

Krekls ir viens no vecākajiem apģērba gabaliem, ko vilka uz kailas miesas. Sievietes virs krekla valkāja brunčus, jaku vai ņieburu, bet vasarā karstā pļaujas laikā vēl 19. gadsimtā strādāja vienā kreklā, sajožot to tikai ar jostu. Tā kā tunikveida krekls ar virsū šūtiem uzplečiem ir viens no izplatītākajiem krekla tipiem Latvijas un arī Baltijas teritorijā, "Darbnīcas" pirmie video iepazīstina tieši ar šo krekla veidu.

Projektu "Katram savu tautastērpu" ceļā uz Latvijas valsts simtgadi 2018. gadā īsteno Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Projekta mērķis ir mūsdienīgi un radoši stāstīt par latviešu tautastērpa izcelšanos, komplektēšanas un valkāšanas tradīcijām, kā arī tautastērpu dažādību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!