Foto: Publicitātes foto
Koalīcijas partiju sadarbības padome konceptuāli atbalsta Latvijas Nacionālās operas (LNO) valdes paplašināšanu, tomēr pagaidām vēl nav konkrēti vienojusies, cik valdes locekļu operai nākotnē varētu būt, pirmdien žurnālistiem pastāstīja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Viņš norādīja, ka ir skaidrs – LNO valde jāpaplašina un jānodala atbildība par finanšu un mākslinieciskajiem jautājumiem. Pašlaik LNO ir tikai viens valdes loceklis – operas direktors Andrejs Žagars. Kultūras ministrija (KM) piedāvājusi vairākus variantus valdes palielināšanai – tajā varētu būt divi, trīs vai četri cilvēki, tomēr to koalīcija pirmdien vēl nav pārrunājusi.

"Skaidrs, ka, saņemot šo konceptuālo atbalstu, Kultūras ministrija strādās pie šā likumprojekta sagatavošanas. Un, kad tas ies cauri saskaņošanai, tad arī par visiem šiem jautājumiem tiks tehniski diskutēts," teica Dombrovskis.

Jau vēstīts, ka Kultūras ministrija pirmdien plānoja iepazīstināt koalīcijas sadarbības padomi ar piedāvājumu palielināt LNO valdes locekļu skaitu. Ministrijas pārstāve Ieva Līne aģentūrai BNS klāstīja, ka valdībai būs jāizlemj, vai turpmāk LNO valdē būs divi, trīs vai četri locekļi. Līdz šim KM kā reālāko variantu minējusi trīs valdes locekļus.

Lai gan šīm izmaiņām jāgroza operas likums, Līne pauda pārliecību, ka grozījumus jau drīz izdosies apstiprināt gan valdībā, gan Saeimā un rudenī varēs izsludināt atklātu konkursu uz jauno valdes locekļu amatiem. Pašlaik vienīgais LNO valdes loceklis ir operas direktors Žagars, ar kuru līgums ir noslēgts līdz nākamā gada sākumam.

KM norāda, ka līdz šim LNO pārraudzīja gan ministrija, gan ministrs, kuram bija tiesības pieņemt vai atlaist no darba LNO direktoru. Paredzēts, ka turpmāk valdes locekļus iecels ministrija atklāta konkursa kārtībā. Par konkrētu operas valdes locekļu skaitu, nodrošinot LNO māksliniecisko kvalitāti, kā arī administratīvo un finanšu vadību, vēlāk būs jālemj valdībai, veicot attiecīgus grozījumus LNO statūtos.

Likumprojekts arī paredz noteikt, ka valdes locekļi tiek iecelti uz trim gadiem, kas būs identisks periods LNO darbības un attīstības stratēģijas plānošanas ciklam – trijiem gadiem – vidēja termiņa budžeta ietvaros.

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende iepriekš intervijā aģentūrai BNS sacīja, ka pavasarī veiktajā LNO funkciju auditā secināts, ka operai ir nepieciešama stingrāka kontrole un jauna vadības sistēma – biznesa vadība, finanšu vadība un mākslinieciskā vadība, kuru īsteno trīs atsevišķi cilvēki, "jo opera ir liels ražošanas uzņēmums". Uzsvaru plānots likt uz biznesa vadību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!