Foto: LETA

Latvijas un Krievijas kultūras sadarbībai politiskais spiediens netraucē, un šogad ir realizēta plaša kultūras pasākumu programma, šodien preses konferencē Rīgā skaidroja Krievijas kultūras ministrs Vladimirs Medinskis.

Viņš informēja, ka ar Latvijas kultūras ministri Daci Melbārdi (VL-TB/LNNK) nav ticies, jo šai vizītei Rīgā esot daļēji personisks raksturs un par to izlemts tikai pirms pāris dienām. Saucot iemeslus, kāpēc apmeklējis Rīgu tieši šobrīd, Krievijas ministrs minēja gan festivālu "Zelta maska Latvijā", gan cita starpā arī Rīgas atbrīvošanu no fašisma 70.gadadienu. Vērtējot Latvijas nacionālo kultūru, Krievijas ministrs norādīja, ka tā ir jauna. Vienlaikus viņš atzina, ka bērnībā esot izlasījis teju visus Viļa Lāča darbus, kuri viņu interesējuši, jo tie ierakstījās pasaules un Krievijas kultūras kontekstā.

Pastaigājoties pa Rīgu, ministrs esot juties kā mājās - visi runājuši krieviski un smaidījuši, un, lai kā politiķi censtos situāciju mainīt, tieši kultūra situācijai palīdzot.

Vērtējot ne retos Krievijas vēstures kultūras aizliegumus dažādās valstīs, uzskatot to par propagandu, ministrs skaidroja, ka muļķībai nav robežu, un politika nereti traucē kultūrai.

Preses konferencē "Zelta maska" ģenerāldirektore Marija Revjakina skaidroja, ka zāles Latvijā festivāla laikā ir bijušas pārpildītas. Vienlaikus tika uzsvērts, ka šīs labākās un jaunākās Krievijas izrādes uz Latviju tiek vestas, lai parādītu Krievijā labāko, un mērķis nav orientēties tikai uz krievvalodīgo publiku. Viņa arī skaidroja, ka kultūra ir ārpus politikas vai pat virs politikas un nevajagot jaukt vienu ar otru. Viņa arī norādīja, ka Krievijas teātri attīstās interesanti, un nākamgad būt iespēja Latvijas skatītājiem piedāvāt saturīgu programmu.

Krievijas ministra vietniece Jeļena Milozorova skaidroja, ka starp Latviju un Krieviju ir noslēgts līgums kultūras jomā no 2013. līdz 2015.gadam, un visi šie ieplānotie pasākumi arī tiekot realizēti. Viņa atzina, ka 2014.gads ir bijis bagātīgs, ar daudziem kultūras notikumiem, un tāds pats solās būt arī 2015.gads, lai gan tam programma vēl nav izveidota.

Uz žurnālistu jautājumu, vai Medinskis nebaidās tikt iekļauts Latvijas "melnajā" sarakstā, ja tādā Krievijas puse ir iekļāvusi režisoru Alvi Hermani, ministrs ironizēja, ka viņš būtu liekams ne tikai "baltajā", bet pat "zelta" sarakstā, jo uz Latviju tiekot vesta gan "Zelta maska", gan "Jaunais vilnis", "Jurmaļina" un citi pasākumi.

Kā ziņots, teātra festivāls "Zelta maska" Latvijā tiek pārstāvēts kopš 2006.gada, dodot iespēju iepazīties ar Krievijas labākajiem teātriem, slaveniem aktieriem un režisoriem. Tā ir arī pieredzes apmaiņa, idejas un iedvesma abu valstu teātra pasaules pazinējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!