Foto: F64
Kultūras ministre Žanete Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) tomēr apsver iespēju slēgt līgumu ar līdzšinējo Latvijas Nacionālās operas (LNO) vadītāju Andreju Žagaru arī par turpmāku operas vadīšanu.

Tā ministre paziņoja piektdien preses konferencē.

Ar Žagaru varētu noslēgt terminētu līgumu ne ilgāk kā uz gadu ar konkrētiem uzdevumiem tuvāko triju mēnešu laikā. Tostarp būs jāveic jauns finanšu un funkcionālais audits.

Žagars šādam risinājumam konceptuāli esot piekritis.

Ministre paskaidroja, ka šāds lēmums pieņemts, jo Žagaram jāuzņemas atbildība par to, kāda situācija operā izveidojusies līdz šim un kā to atrisināt.

Žagaram triju mēnešu laikā sadarbībā ar Kultūras ministriju (KM) būs jānodrošina, lai operā tiktu veikts jauns neatkarīgs finanšu un funkcionālais audits.

Plānots arī grozīt likumu par operu, lai paplašinātu operas valdi no pašreizējā viena līdz trim valdes locekļiem.

Jaunzeme-Grende pastāstīja, ka plānots veidot arī sabiedrības uzticības padomi, kas sekotu LNO darbībai.

Ministres ārštata padomnieks un darba grupas loceklis Ints Dālderis uzsvēra, ka šādas padomes darbojas arī citās valstīs un tā ir normāla starptautiskā prakse. Padomē varētu darboties Kultūras ministrijas, LNO kolektīvu pārstāvji, sabiedrībā pazīstami kultūras jomas cilvēki un citi, taču precīzs modelis tikšot izstrādāts tuvāko triju mēnešu laikā.

Darba grupa secinājusi, ka aizdomas par iespējamu operas maksātnespēju nav apstiprinājušās.

Tā arī minējusi, ka operas pašreizējie parādi ir apmēram 400 tūkstoši latu. Lielākais pārmetums operai patlaban ir par to, ka tā nenodrošina efektīvu finansējuma izmantošanu, turklāt netiek sniegts repertuāra ekonomiskais pamatojums.

Attiecībā uz atstādināto valsts sekretāri Solvitu Zvidriņu ministre atkārtoti pauda neizpratni, kādēļ valsts sekretāre nav nodrošinājusi pietiekamu pārraudzību pār operu. Viņa teica, ka pagaidām gan vēl nav izveidota disciplinārlietas komisija un tā tiks veidota tuvākajā laikā, līdz ar to pagaidām arī nav zināms šīs komisijas sastāvs.

Izmeklēšana par Zvidriņas pārkāpumiem operas pārraudzībā varētu ilgt mēnesi vai vairāk, informēja Jaunzeme-Grende.

Jau vēstīts, ka kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) LNO direktora amatā neapstiprināja līdzšinējo operas vadītāju Andreju Žagaru, kurš bija vienīgais pretendents konkursā un kuru amatam virzīja KM izveidotā konkursa komisija. Ministre savu lēmumu pamatoja ar iespējamām nopietnām finanšu problēmām operā.

Ministre arī ierosināja disciplinārlietu pret KM valsts sekretāri Solvitu Zvidriņu, kas ir valsts kapitāldaļu turētāja LNO, un uz izmeklēšanas laiku atstādināja viņu no amata.

KM iekšējā konkursā atradusi Latvijas Nacionālās operas pagaidu vadību, ieceļot tajā operas izpilddirektori un finanšu direktoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!