Foto: DELFI

Kultūras ministrija (KM) rosinās veikt izmaiņas normatīvajā regulējumā, lai noteiktu, ka tās kapitālsabiedrības peļņu var paturēt sev, neieskaitot valsts budžetā.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) žurnālistiem pastāstīja, ka šodien tikusies ar kultūras ministri Daci Melbārdi (VL-TB/LNNK) un plānots, ka KM virzīs jautājumu par peļņas atstāšanu vēl četru kapitālsabiedrību rīcībā.

Kā uzsvēra Straujuma, konkrētajos gadījumos netiek runāts par lielām summām.

Tāpat ministrija plāno rosināt izmaiņas normatīvajā regulējumā, lai turpmāk tās padotībā esošās kapitālsabiedrības varētu atstāt peļņu savā rīcībā. Vēl gan gaidāmas diskusijas par to, vai sev būtu jāatstāj visa peļņa vai arī kaut ko tomēr nāktos ieskaitīt valsts budžetā. Taču esot skaidrs, ka šīs kapitālsabiedrības nav peļņu nesošas organizācijas.

Straujuma piebilda, ka, iespējams, šis regulējums varētu attiekties arī uz veselības un izglītības jomu.

Jau ziņots, ka valdība otrdien, 11.augustā, nolēma peļņu atstāt tikai piecām no deviņām KM kapitālsabiedrībām.

Kapitālsabiedrības - Rīgas cirks, Liepājas Simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Valmieras Drāmas teātris un Daugavpils teātris - valstij dividendēs izmaksājamo peļņas daļu, kas ir 90% no kapitālsabiedrības tīrās peļņas, ieguldīs dažādu saimniecisko vajadzību īstenošanai, tādējādi naudu nenovirzot valsts budžetam.

Savukārt valdība peļņas daļu neatļāva paturēt Latvijas Nacionālajai operai un baletam, VSIA "Latvijas koncerti", Jaunajam Rīgas teātrim un Latvijas Leļļu teātrim.

Valdība savā lēmumā ņēma vērā Pārresoru koordinācijas centra atzinumu, kas bija izvērtējis uzņēmumu likviditāti un to, vai peļņas daļas neatstāšana negatīvi neietekmēs tā darbību. Peļņas daļa tika atstāta tām kapitālsabiedrībām, kurām tā ir būtiska, lai pastāvētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!