Foto: PantherMedia/Scanpix

Pērn kopējā Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaIPA) iekasētā atlīdzības summa par komerciālos nolūkos publicētu fonogrammu izmantošanu sasniedza 1 902 042 eiro, kas ir par 34% vairāk nekā 2012.gadā, informē LaIPA izpilddirektore Liena Grīna.

Viņa norādīja, ka arī LaIPA administratīvo izdevumu procents samazināts uz 21%, izvērtējot prioritāros administrēšanas segmentus un optimizējot biedrības biroja ikdienas darbu. Grīna pastāstīja, ka viena no šī gada prioritātēm būs komunikācijas pilnveidošana, izmantojot dažādus kanālus, lai klientiem un biedriem regulāri būtu pieejama informācija.

Lai veiktu atlīdzības sadali, tika apstrādātas fonogrammu izmantotāju - radio, televīzijas, pasākumu organizētāju, uzņēmumu, diskžokeju un ierakstu izdevēju - atskaites, kā arī informācija par Latvijā izdotajiem, ierakstītajiem, pārdotajiem mūzikas albumiem un fonogrammām 2012.gadā.

2013.gada jūlijā izmaksātas atlīdzības 275 Latvijas fonogrammu producentiem un 823 Latvijas izpildītājiem. Pērn septembrī izmaksāta atlīdzība lielajām ārvalstu ierakstu kompānijām - "Universal", "Sony", "Warner", "EMI. Decembrī izmaksāta atlīdzība ārvalstu kolektīvā pārvaldījuma organizācijām un neatkarīgajiem aģentiem - ārvalstu izpildītāju pārstāvjiem.

Procentuālais izmaksāto atlīdzību īpatsvars 2013.gadā bija 39% Latvijas tiesību īpašniekiem un 61% ārvalstu tiesību īpašniekiem.

Pērn LaIPA izpildītāju un producentu pulkam ir pievienojušies 182 jauni mākslinieki - Laima Vaikule, Inese Galante, Aleksandrs Sircovs (Muravejs), Aminata Savadogo un citi. Salīdzinājumā ar 2012.gadu tas ir par 25% vairāk. Katru gadu LaIPA datubāzē tiek reģistrēti 300-500 jauni Latvijas mākslinieku radīti mūzikas ieraksti.

Pēc Grīnas teiktā, 2013.gads ieviesa izmaiņas LaIPA darbībā un publiskā izpildījuma administrēšanas kārtībā. Autortiesību likuma grozījumos precizēta publiskā izpildījuma definīcija, izkristalizējot jaunas LaIPA prioritātes un izmaiņas attīstības politikā. Likumdošanas un LaIPA attīstības politikas izmaiņas neradīja būtisku ietekmi uz biedrības galvenajām funkcijām, nodrošinot iekasētās atlīdzības pieaugumu gandrīz visos lielākajos segmentos - publiskais izpildījums, kabeļoperatori un raidorganizācijas.

Biedrība LaIPA ir organizācija, kurā apvienojušies izpildītāji un fonogrammu producenti, lai kolektīvi administrētu savas tiesības - vienotos ar fonogrammu izmantotājiem par maksājamo atlīdzību, iekasētu, sadalītu un izmaksātu to tiesību īpašniekiem. LaIPA ir starptautiski atzīta organizācija, kas vienīgā Latvijā administrē pašmāju un ārvalstu izpildītāju un fonogrammu producentu tiesības saņemt taisnīgu atlīdzību par fonogrammu izmantošanu.

LaIPA pārstāv vairāk nekā 1500 Latvijas izpildītājus, fonogrammu producentus un vairāk nekā 700 000 starptautiskos izpildītājus un fonogrammu producentus. LaIPA fonogrammu datubāzē ir apkopota informācija par 150 000 Latvijas un vairāk nekā 800 000 ārvalstu fonogrammām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!