Foto: F64
Valdība otrdien atbalstīja likumprojektu par Starptautiskā kultūras vērtību saglabāšanas un restaurācijas pētniecības centra statūtiem, kas nepieciešams, lai Latvija varētu pievienoties šai organizācijai.

Starptautiskais kultūras vērtību saglabāšanas un restaurācijas pētniecības centrs (International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property (ICCROM)) ir 1959.gadā pēc UNESCO Ģenerālās konferences iniciatīvas un ierosinājuma dibināta starpvaldību organizācija ar mandātu kultūras vērtību saglabāšanas veicināšanā, ar to saistīto jomu attīstībā un tajās darbojošos ekspertu profesionālajā pilnveidē. ICCROM šobrīd ir 129 dalībvalstis un tā ir šobrīd pasaulē lielākā profesionālā organizācija kultūras mantojuma saglabāšanas, restaurācijas, konservācijas un remonta jautājumos.

ICCROM organizē apmācības sava mandāta profesionālajās nozarēs, īsteno atbilstošu zinātnisko pētniecību nozares attīstībai, kā arī veicina savstarpēju informācijas un domu apmaiņu šīs nozares attīstībai, administrēšanai un pārvaldības un plānošanas dokumentu izstrādei.

Kultūras ministrija (KM) uzskata, ka pievienošanās ICCROM Statūtiem nodrošinātu iespēju Latvijas kā ICCROM dalībvalsts kultūras mantojuma jomas speciālistu integrēšanos un aktīvu iesaisti šīs organizācijas darbā, tās organizētās starptautiskās apmācībās un pētniecības un konsultāciju tīklos. Tādējādi tiktu paplašinātas Latvijas speciālistu zināšanas un pilnveidotas to praktiskās iemaņas, veicināta to līdzdalība starptautiskos ar kultūras mantojuma saglabāšanu, konservāciju un restaurāciju saistītos pētniecības projektos, kā arī sekmēta Latvijas pieredzes atpazīstamība pasaulē.

KM norāda, ka līdz šim, Latvijai neesot ICCROM dalībvalstij, Latvijas speciālistiem ir bijusi liegta iespēja piedalīties ICCROM rīkotās apmācībās, pētniecības projektos, informācijas apritē, tādējādi sašaurinot to iespējas profesionālai izaugsmei un līdz ar to arī to ieguldījuma Latvijas mantojuma saglabāšanā pilnveidošanai.

Ministrija uzsver, ka līdzās ICCROM pasaulē nav līdzvērtīgas profesionālas organizācijas vai platformas, caur kuru būtu vienlīdz iespējams izzināt citu valstu attiecīgo pētniecības nozaru pieredzi, piedalīties nozares teorētiskā un praktiskās pieredzes pilnveidē un starptautisko ietvaru un principu izstrādē, pilnveidot pieredzi un prasmes. Līdzdalība šādā tīklā vienlīdz sniedz iespējas arī Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanas un restaurācijas jomu ekspertiem un speciālistiem dot Latvijas pienesumu starptautiski.

"ICCROM ir lieliska platforma, lai nodrošinātu šādu saskaņotu nozares attīstību, profesionālu pilnveidi, apmācību, pētniecību," norāda KM,

Lai piedalītos ICCROM, Latvijai būs jāmaksā ikgadējā iemaksa, ko aprēķina pēc noteiktas metodikas un kas šogad ir 1241 ASV dolārs (aptuveni 620 lati), kas 2011.gadā un turpmākajos gados tiks nodrošināta no Kultūras ministrijas budžeta.

Likumprojekts vēl jāapstiprina Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!