Foto: Aivars Siliņš
No 2017. gada 2. oktobra līdz 1. decembrim Latvijas Arhitektūras muzejā (Mazā Pils iela 19) būs skatāma izstāde "Ziemeļu pilsētas kvartāls", portālu "Delfi" informē izstādes rīkotāji.

Izstāde "Ziemeļu pilsētas kvartāls" ("Nordic Block") pievēršas pilsētas pamatelementa – kvartāla – attīstībai Ziemeļu un Baltijas valstīs. Izstādes virskurators, žurnāla "Project Baltia" galvenais redaktors Vladimirs Frolovs, ir aicinājis līdzkuratorus no katras valsts izvēlēties trīs savā zemē tapušus projektus, kas raksturotu ziemeļu identitāti mūsdienu pilsētbūvniecībā. Divi no šiem projektiem ir jau īstenoti, bet trešais atrodas attīstībā. Līdzās atspoguļotas arī vēsturiskas atsauces – senāki kvartālu apbūves piemēri pa vienam no katras valsts.

Izstādē eksponēti projekti no Dānijas, Norvēģijas, Zviedrijas, Somijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas, kā arī Sanktpēterburgas – Krievijas ziemeļu galvaspilsētas, kuras identitāti arī savā veidā ietekmē ziemeļu mentalitāte. Netveramais "ziemeļnieciskums" ir izstādes vadmotīvs, kas aptver līdzīgos, bet vienlaikus pietiekami atšķirīgos klimatiskos, politiskos, sociālos, ekonomiskos un kultūras apstākļus: saikni ar dabu, nosacītu vienkāršību, mūsdienīgu arhitektūras valodu, kā arī noteiktu sociālo dimensiju, ko mūsdienās tomēr spēcīgi ietekmējusi neoliberālisma doktrīna.

Projekts sagatavots 2014. gadā, un pirmo reizi izstādīts 4. Maskavas arhitektūras biennālē, kas bija veltīta pilsētas kvartāla tēmai. Izstāde bijusi skatāma arī Sanktpēterburgā (2015) un Kauņā (2016).

Izstāde tiks atklāta Pasaules arhitektūras dienā, kas tradicionāli tiek atzīmēta oktobra pirmajā pirmdienā, šogad – 2. oktobrī. Pirms izstādes atklāšanas, kas notiks pulksten 17.30, Latvijas Arhitektu savienībā ar priekšlasījumiem uzstāsies vairāki izstādes kuratori, rosinot domu apmaiņu par pilsētbūvnieciskiem jautājumiem mūsdienu Ziemeļeiropas un Latvijas arhitektūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!