Foto: Publicitātes foto
Zirgu pastā, Dzirnavu ielā 46, Rīgā, 5. februārī plkst. 18.00, notiks atvērtā lekcija „Apskaut neanotveramo”, kurā uzstāsies laikmetīgā teātra festivālu un programmu kuratore Frī Laisena (Brisele), informēja Latvijas Jaunā teātra institūta pārstāve Gundega Laiviņa.

Uz lekciju aicināts ikviens interesents, arī tie, kuri nav profesionāli saistīti ar teātri. Lekcija notiks angļu valodā, ieeja – bez maksas.

Lekcijā "Apskaut nenotveramo jeb par vajadzību pēc nenoderīgā" Frī Laisena runās par mākslu, kas nav greznība, bet ir absolūta nepieciešamība, par mākslas uzdevumu nebūt patīkamai un vienkāršai, bet sarežģītai un nekomfortablai. Kuratore, kas ir strādājusi teju visos kontinentos, bet īpaši labi pazīst Āzijas un Tuvo Austrumu laikmetīgās mākslas procesus, runās par pasauli, kuras centrs vairs nav Eiropa un par mākslinieku attiecībām ar sabiedrību un politisko eliti Eiropā un citur pasaulē.

1980. gadā Frī Laisena nodibināja teātra centru „deSingel” Antverpenē un desmit gadu laikā tas kļuva par starptautiski pazīstamu teātri ar unikālu programmu. 1994. gadā viņa aizsāka festivālu „Kunstenfestivaldesarts”, kurš līdz pat šai dienai ir viens no progresīvākajiem, būtiskākajiem un ietekmīgākajiem teātra festivāliem Eiropā un pasaulē.

Pēc vairāk nekā 10 gadiem festivāla vadībā Frī nodeva to jaunajai paaudzei, bet pati devās uz Tuvajiem Austrumiem, lai organizētu starpdisciplināru festivālu „Meeting Points” deviņās arābu pilsētās. 2010. gadā viņu uzaicināja par lielākā starptautiskā Vācijas festivāla „Theater der Welt” kuratori, bet 2012. gadā Frī veidoja Berlīnes festivāla (Berliner Festspiele) teātra sadaļu. 2014. un 2015. gadā viņa bija Vīnes festivāla teātra programmas kuratore, kuru pameta, publiski atzīstot nespēju tolerēt lielākās budžeta daļas tērēšanu administrācijas algām, nevis māksliniekiem un viņu projektiem.

2003. gadā Frī Laisenai piešķīra Flāmu kopienas balvu par ieguldījumu kultūras attīstībā, 2007. gadā viņa kļuva par Briseles Brīvās universitātes goda doktori, bet 2015. gadā no Nīderlandes karaļa rokām saņēma prestižo Erasmus balvu. Frī Laisena ir leģendāra personība laikmetīgā teātra un dejas pasaulē, daudzu kuratoru un mākslinieku skolotāja, padomdevēja un iedvesmas avots.

Lekcija ir daļa no profesionālās apmācību programmas „Theatre Expanded” teātra un citu skatuves mākslas jomu menedžmenta studentiem un jaunajiem profesionāļiem. Lekcija tiek rīkota sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!