Foto: LETA
Interneta vietnē ”Ipetitions” aicinājumu Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) un valdībai pieprasīt Nacionālajai Apvienībai (NA) izvirzīt jaunu kultūras ministru Žanetas Jaunzemes-Grendes vietā, jau pievienojušies daudzi Latvijā pazīstami kultūras cilvēki.

Par to, iepazīstoties ar petīcijas parakstītāju sarakstu, svētdien pārliecinājās portāls "Delfi".

Petīciju, kurā lasāms, ka "kultūras norisēs iesaistītie profesionāļi pastāvīgi piedzīvo neērtības sajūtu, redzot un dzirdot kultūras ministres izpausmes oficiālajos pasākumos Latvijā, ārvalstīs un masu medijos", parakstījusi dzejniece Liāna Langa, dzejnieks Knuts Skujenieks, rakstniece Nora Ikstena, režisors Alvis Hermanis, mākslinieki Vija un Kaspars Zariņi.

Jaunzemes-Grendes nomaiņai atbalstu paudis arī diriģents Andris Nelsons, operdziedātāji Kristīne Opalais, Alksandrs Antoņenko, Inga Kalna un Egils Siliņš, fotogrāfs Jānis Deinats, žurnālisti Klāss Vāvere un Una Meistare, mākslas zinātniece Laima Slava, literāte Inga Ābele, rakstniece Dace Rukšāne, mākslinieces Katrīna Neiburga un Dace Lielā, režisors Viesturs Meikšāns un vairāki citi sabiedrībā pazīstami cilvēki. 

Vairāki no viņiem sociālajos tīklos izplata aicinājumus pievienoties petīcijas parakstītāju lokam.

Petīcijā pausts: " Mūsu valsts kultūrai nepieciešama auglīga un kompetenta, nevis bremzējoša un degradējoša kultūras politiskā vadība. Latvijas valstij vajadzīgs kompetents kultūras ministrs. Mēs vēlamies, lai kultūru Latvijas valdībā pēc iespējas ātrāk pārstāvētu nopietns, spēcīgs kultūras nozares profesionālis. Ir nepieciešama pašreizējā kultūras ministra nomaiņa. 

Tas ir pašapziņas, nevis politikas jautājums."

"Delfi" jau vēstīja, ka interneta vidē ir tapusi kustība "Grende, atkāpies!". Tā izveidojusies, reaģējot uz samilstošo konfliktu saistībā ar konkursu par Latvijas Nacionālās operas valdi, kura iznākumā ārpus jaunās valdes tika atstāts pašreizējais operas direktors Andrejs Žagars, bet konkursā par uzvarētāju atzītais komponists Artūrs Maskats atteicās ieņemt operas valdes priekšsēdētāja amatu.

Jaunzeme-Grende skandālu ap Latvijas Nacionālās operas valdi uzskata par "Žagara ālēšanos" un paziņojusi, ka izveidojusies situācija tikai apliecina, ka līdzšinējam operas direktoram nav jābūt valdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!