Foto: F64

Kultūras ministrijas un Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) Latvijas Literatūras centram (LLC) piešķirtie finanšu līdzekļi izlietoti centra mērķu un uzdevumu sasniegšanai, stāsta Jānis Oga.

Viņš kategoriski noraida jebkādus pārmetumus par LLC piešķirtās naudas izsaimniekošanu.

Oga skaidroja, ka finanšu problēmas LLC radušās ilgstoša budžeta deficīta dēļ, jo projektu realizēšanai piešķirti ierobežoti finanšu līdzekļi.

Jau ziņots, ka Kultūras ministrija un VKKF apturējuši plānotos maksājumus LLC kontos, jo pārbaudēs secināts, ka centra grāmatvedībā un finanšu dokumentos valda haoss.

Lai arī naudas plūsma LLC ir apturēta, lielo projektu īstenošanu tas neapdraud. LLC vadītājs skaidroja, ka jau šodien darbu Gēteborgas grāmatu mesē sāk Latvijas stends, kā arī šī pasākuma laikā notiks rakstnieka un publicista Otto Ozola zviedru valodā tulkotā romāna "Letternasrevanch" ("Latvieši ir visur") atvēršanas svētki. Tāpat oktobrī LLC piedalīsies Frankfurtes grāmatu tirgū, kur nacionālo stendu nodrošina Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sadarbībā ar LLC un Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju.

Taujāts, vai varētu piekrist Kultūras ministrijas piedāvājumam LLC valdes locekļu skaitu papildināt ar vēl vienu personu, kas nodarbotos ar finanšu jautājumiem, Oga sacīja, ka šādu ierosinājumu pilnībā atbalsta.

Viņš minēja, ka šā brīža LLC problēma lielā mērā iezīmē kopējo problēmu nozarē, kurai nav valsts aģentūras, līdzīgi kā tas, piemēram, ir filmu nozarē, par kuru rūpējas Nacionālais kino centrs. Kopš 2002.gada LLC strādājis ar pusotru vai trīs štata vietām, šādā veidā nodrošinot tās funkcijas, kuru īstenošana citās valstīs tiek sadalīta starp dažādām organizācijām.

"Kopš centra izveides tas ir strādājis tā, lai nodrošinātu literatūras procesu attīstību un nepārtrauktību. Arī vēsturiski pārējās grāmatniecības un literatūras nozares organizācijas, piemēram, Latvijas Grāmatizdevēju asociācija vai Latvijas Grāmatnieku ģilde, nav bijušas spēcīgi spēlētāji, tādēļ LLC nereti, lai tiktu nodrošināta literatūras procesa attīstība, veica darbus, kas būtu jādara šīm organizācijām," stāstīja LLC direktors.

Paredzēts, ka līdz nākamās nedēļas beigām LLC notiks revīzija, lai noskaidrotu, vai finanšu problēmas radušās nesakārtotās grāmatvedības dēļ, vai arī nauda tikusi izlietota neatbilstoši piešķīruma mērķiem.

Kā informēja LLC dibinātāja un biedre dzejniece Liāna Langa, vakar notikušajā LLC biedru un dibinātāju sapulcē ievēlēts revidents, kurš arī apkopos un izvērtēs LLC grāmatvedības lietas un finanšu dokumentus. Taujāta, vai centra dibinātāji varētu piekrist ministrijas ierosinājumam par vēl vienu valdes locekli, kurš būtu atbildīgs par finanšu jautājumiem, Langa sacīja, ka par šo jautājumu biedri varētu spriest nākamajā sapulcē, kad būs sagaidīts revīzijas ziņojums un LLC direktora atskaite.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!