Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Mazajā izstāžu zālē, K. Barona ielā 14, piektajā stāvā, otrdien, 16.oktobrī plkst.16.00 atklās izstādi ”Kaula nama revīzija”, portālu ”Delfi” informē LNB pārstāvji.

Pirmā augstākās izglītības mācību iestāde tagadējās Latvijas teritorijā – Rīgas Politehniskā augstskola jeb Rīgas Politehnikums, mūsdienās Rīgas Tehniskā Universitāte šī gada oktobrī atzīmē 150 gadadienu. Atminoties kopīgos vēstures līkločus, Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar RTU muzeju un Latvijas Valsts vēstures arhīvu, ir sagatavojusi izstādi par Rīgas Tehniskās Universitātes pirmsākumiem.

Tirgotājiem Luizei Julianai un Leonardam Konrādam Kauliem piederošais nams, saukts par ”Kaula namu”, bija Rīgas Politehnikuma pirmā mājvieta. Ēka atradās K. Barona ielā 14 (19. gs. vidū – Suvorova un Elizabetes ielu stūrī). 1862. gadā šeit pulcējās augstskolas profesori un jaunieši, lai mainītu Rīgu, Baltiju un ar nākamo inženieru palīdzību sāktu jaunu ēru Baltijā un ārpus tās robežām. Pirms 150 gadiem Politehnikuma darbības princips bija augstas profesionālas izglītošanas sistēmas un pētniecības darbu apvienojums, mācību, rūpniecības un lauksaimniecības prakses sasaiste. Politehnikums pārnesa Rietumeiropas novatoriskās idejas uz Baltiju un Krieviju un ar laiku arī otrādi – no Krievijas uz Rietumiem.

Kaula nams līdz mūsdienām nav saglabājies. 1911. gadā tā vietā Rīgas amatnieku krājaizdevu kases valde uzcēla jaunu, jūgendstila ēku, kurā no 1956. gada Kr. Barona ielā 14 darbojas Valsts bibliotēka šobrīd Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Pētot kopīgo vēsturi, LNB un RTU muzejs un Latvijas Valsts vēstures arhīvs veica revīziju pagātnes dokumentos. Grāmatas, senas fotogrāfijas, kartes, simtgadīgi augstskolas darba pārskati un atskaites atklāj Rīgas Politehnikuma rašanos un attīstību, stāsta par pirmajiem profesoriem un docentiem.

”Kaula namā” bija vērtīga Politehnikuma bibliotēka. Krājuma grāmatas tolaik nodrošināja mācību procesa kvalitāti. Izstādē eksponētie izdevumi ir vēsturiski nozīmīgi un tematiski daudzveidīgi. Ekspozīcijā aplūkojama 1864. gadā izdotā Rīgas plāna kartes kopija, kurā atrodams ”Kaula nams” un RTU studentu sagatavotais Politehnikuma ēkas makets.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!