Latvijas Universitātes (LU) rektors Ivars Lācis un zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks, pārstāvji no LU Inovāciju centra, LU Fizikas institūta (FI) un Fizikas un matemātikas fakultātes 22.martā tikās ar Francijas pārstāvjiem, tostarp no Izglītības, Augstākās izglītības un Zinātnes ministrijas, kas Latvijā bija ieradušies saistībā ar Ampēra iniciatīvas Kopīgās Deklarācijas parakstīšanu, portālu "Delfi" informē Latvijas Universitātes pārstāvji.
Tikšanās laikā tika skarti vairāki jautājumi. Saistībā ar Ampēra iniciatīvu Francijas Izglītības, Augstākās izglītības un Zinātnes ministrijas pārstāvji informēja, ka Francijas puse ir ieinteresēta sadarboties studentu un doktorantu apmācības jautājumos, un Francijas vēstniecība var piedāvāt stipendijas studijām Francijas universitātēs LU fizikas nodaļas studentiem, kuri studēs specifiski ar magnetohidrodinamiku saistītos kursos.

Francijas Atomenerģētikas komisariāta (CEA) ārējo sakaru direktora vietnieks Eiropas jautājumos Claude Ayache apstiprināja CEA interesi un atbalstu piedalīties lielas eksperimentālas zinātniskās iekārtas – "Dinamo platformas" izveidošanā LU FI, kas veidotu bāzi Ampēra institūtam.

LU Inovāciju centra vadītājs M. Ēlerts informēja par patlaban notiekošajiem projektiem Ampēra iniciatīvas ietvaros: CEA pasūtījums FI šķidra nātrija sūkņa aprēķiniem eksperimentālam jaunas paaudzes kodolreaktoram un Francijas Nacionālā Zinātnisko Pētījumu centra apstiprināts finansējums titāna sakausējumu iegūšanas tehnoloģiju pētījumam sadarbībā ar Grenobles universitāti.

Kā portāls "Delfi" jau informēja, 22.martā tika parakstīta Kopīgā Deklarācija par Ampēra iniciatīvas realizēšanu starp Nacionālās izglītības, Augstākās izglītības un Pētniecības lietu ministriju no Francijas puses, un Ekonomikas, kā arī Izglītības un Zinātnes ministrijām no Latvijas puses. Pētījumus Ampēra iniciatīvas ietvaros Latvijas pusē veiks LU, LU FI un citi zinātniskie institūti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!